Læreruddannelsens forening for madkundskab

Blog

Den heldige kartoffel

Så er vi ved at være igennem lærerkurserne i Madkamp (www.madkamp.nu), som dette år har fokus på kartoflen i måltidet under den velkendte titel ”Brug knolden.”

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kartoflen har fået pladsen i rampelyset denne gang, fordi den fylder mindre og mindre på danskernes tallerkner. Faktisk er danskernes forbrug af kartofler halveret siden 1950’erne, og de seneste års stivelsesforskrækkelse har ikke ligefrem hjulpet. Det er en skam, for der er faktisk ikke noget dårligt at sige om kartoflen, når det kommer til sundhed og ernæring. Kartoflen er rig på vitaminer og mineraler, og måltidsforsøg har vist, at kartoflen er en af de fødevarer, der mætter bedst. Kartofler er med til at påvirke energifordelingen i positiv retning, og hvis man vil opnå størst mæthed for færrest kalorier, så skal man spise kartofler! I Madpyramiden er kartoflen placeret i bunden sammen med rugbrød og grøntsager – altså i den kategori, som vi skal spise mest fra. I det første af de 10 kostråd har man også ulejliget sig med at fremhæve kartoflen:

Spis dig mæt i sunde måltider. Spis forskellige grønsager, frugt og fuldkornsprodukter hver dag. Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost.

https://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/de-officielle-kostraad/spis-varieret-ikke-for-meget-og-vaer-fysisk-aktiv/

Læreruddannelsens forening for madkundskab

I Læreruddannelsens forening for madkundskab er professionshøjskolernes madkundskabsundervisere samlet om at styrke og udvikle madkundskabsfaget såvel på læreruddannelserne som i folkeskolen. Med denne blog ønsker vi at sætte fokus på faget gennem deling af faglig viden og holdninger.

Men alligevel taber kartoflen terræn til ris, pasta og lignende. Det anbefales at spise 200-250 gram kartofler om dagen 4-5 gange om ugen, men der bliver kun gennemsnitligt spist cirka 100 gram pr. dag

Så til kamp for kartoflerne! De skal tilbage på tallerknerne! Det bliver spændende at se, hvad eleverne finder på gennem det eksperimenterende og innovative arbejde med kartoflen i dagens måltider, og ikke mindst bliver det spændende at se, hvilken klasse, der løber med sejren til DM i madkundskab den 3. april på Kold College i Odense.

Her kan du finde årets læremiddel Brug knolden – helt gratis:

https://madkamp.nu/undervisningsmaterialer/#1501069669593-81660f77-3e54