Læreruddannelsens forening for madkundskab

Blog

Fag med Smag

Ny gratis lærings-app til folkeskolen!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Smag sidder ikke kun i maden og på tungen – den er over det hele, og vi bruger den hver dag. Smagen giver os nydelse, kærlighed, hygge og udfordringer. Smagen skaber grundlag for sundhed og identitet. Smagen åbner for madlavningens og måltidets fællesskaber, fornøjelser og følelse af tryghed. Og smagen er et unikt værktøj til at lære i alle skolens fag.

Forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet har derfor udviklet lærings-app’en Fag med smag og fyldt den med undervisningsaktiviteter, hvor smag både er noget, man lærer om, og noget, man lærer med

App’en er gratis, rettet mod lærere og indeholder komplette, didaktiserede undervisningsaktiviteter inden for en bred vifte af folkeskolens fag og de tilhørende kompetenceområder. Den kan downloades til tablet i App Store og Google Play og bliver senere også tilgængelig til smartphone og desktop.

Læreruddannelsens forening for madkundskab

I Læreruddannelsens forening for madkundskab er professionshøjskolernes madkundskabsundervisere samlet om at styrke og udvikle madkundskabsfaget såvel på læreruddannelserne som i folkeskolen. Med denne blog ønsker vi at sætte fokus på faget gennem deling af faglig viden og holdninger.

Ideen om at bruge smagen som indgang til læring på tværs af skolens fag udspringer af de mange forskellige fagligheder i Smag for Livet, hvor såvel pædagogik, antropologi og læring som sensorik, gastrofysik og madhåndværk er repræsenteret. 

Centret forsker i, hvordan smagen kan bruges til meget mere end at lave mad og spise den, fx viden om naturvidenskab, forståelse af kulturelle fællesskaber og kompetence til at tage bevidst stilling til, hvad vi spiser.

App’en og materialerne er udviklet af e-læringskonsulent Thomas Brahe i samarbejde med Smag for Livets forskere og undervisere.Smagen inddrages i materialerne som et nyt didaktisk redskab til at åbne elevernes øjne og motivation for fagenes forskellige videns- og færdighedsområder. Prøv fx ”Smag for naturen” eller ”Smagen af løg”.

Smag for Livet er støttet af Nordea-fonden og kan med denne støtte gøre app’en og materialerne frit tilgængelige for alle, der ønsker at bruge dem. Undervisningsforløbene er afprøvet i praksis på udvalgte klasser som del af Smag for Livets forsknings- og formidlingsprojekter.

God fornøjelse med Fag med Smag!