Fatihs H&D-videoer

Fatihs H&D-videoer

Blog

Design og byg dit akvarium

Video fra "5.d's akvarium projekt".

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

https://www.youtube.com/watch?v=Wys1aQ5DTRM

Design og byg dit akvarium, Forløbet er tiltænkt 5.-6. klassetrin, og jeg vurderer, at forløbet vil vare 12-14 lektioner. I dette forløb kommer eleverne til at bruge mange forskellige værktøjer og teknikker, som vi bruger i håndværk og design.

Hver elev saver først 2x40 cm af fyrretræ og limer de brede sider sammen, så har de et bræt på 40x19,5 rektangel. Derefter saver de 2x20 eller 25 cm af fyrretræ og limer de brede side sammen. Til sidst saver de igen 2x20 eller 25 cm af fyrretræ og limer de brede sider sammen. Så samler eleverne de 3 brædder sammen med lim og søm, samt limer og sømmer bundpladen på, som saves af krydsfiner. Herefter saver de tre eller flere pinde som limes og sømmes på med mellemrum. Eleverne skal designe og male produktet lige som et akvarium indvendigt. Undervejs laver eleverne deres fisk eller havdyr af uld, perler, stof eller metaltråd. Til sidst skal eleverne hænge deres fisk eller andre havdyr op med snor i deres akvarium. De må også gerne gå udenfor og samler sten eller hente sand til deres akvarium. 

Fatihs H&D-videoer

Jeg er lærer på Herstedøster Skole i Albertslund og underviser i historie, kristendom og natur/teknologi, men nyder at supplere disse fag med at undervise i et praktisk-musisk fag som håndværk og design. De praktisk-musiske fag er til stor gavn for børn, fordi undervisningen foregår på en helt anden måde end at sidde på en stol. Eleverne er lidt mere frie og bliver ofte motiveret til at selv at finde på noget at designe. Jeg bruger billeder og videoer fra min undervisning til at lave korte håndværk og design og natur-teknologi-videoer med metodeopskrifter. Videoerne med metodeopskrifter bliver godt modtaget af både kolleger og forældre. Jeg har undervist i sløjd og siden sammenlægningen med håndarbejde i håndværk og design i 10 år. Jeg dokumenterer noget af mine elevers arbejde på en sjov måde ved løbende at tage billeder og videoer, som jeg tilsætter musik og metodeopskrifter og lægger på Youtube. Det skal være videoer, som andre kan blive inspireret af. Jeg har selv søgt en del på Youtube for at finde inspiration, men det er ikke altid muligt at finde videoer om alle emner. I begyndelsen delte jeg mine korte videoer på diverse facebooksider, men siden februar 2017 har jeg også delt dem med læserne på folkeskolen.dk.

Eleverne lærer at tegne/designe et akvarium, regne, save, lime og samle træstykker sammen, lave fisk eller havdyr af uld, stof eller metaltråd, slibe og male.

Materialer: Fyrretræ, krydsfiner uld, stof, perler, metaltråd, sand, sten, håndsav, målebånd, geringssav, blyant, maling, sandpapir, lim.