Fatihs H&D-videoer

Fatihs H&D-videoer

Blog

Kalaha projektet

Se video fra 6.d’s "kalaha projekt"

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

https://www.youtube.com/watch?v=9w2PXpnEA_E

Kalaha-forløbet er tiltænkt 6. klassetrin, og jeg vurderer, at forløbet vil vare 10-12 lektioner. I dette forløb kommer eleverne til at bruge mange forskellige værktøjer og teknikker, som vi bruger i håndværk og design.

Hver elev saver 2x40 cm af fyrretræ og limer de brede sider sammen, så har de et brat på 40x19,5 rektangel. Derefter, måler de 1 cm fra hver side af træet og tegner man et rektangel. Når man har tegnet et rektanglet begynder eleverne med at tegne cirkler hvor de giver et cm afstand mellem hver cirkel. Der skal tegnes 6 cirkler på hver side af brættet. Og til sidst tegner man to ovale i midten af brættet. Derefter tager eleverne et stemmejern og kølle i hånden og markerer de steder hvor der skal udhuledes. Bagefter tager eleverne et udhulningsjern og en kølle og begynder de at udhule fordybninger. Til sidst skal fordybninger files og slibes. 

Fatihs H&D-videoer

Jeg er lærer på Herstedøster Skole i Albertslund og underviser i historie, kristendom og natur/teknologi, men nyder at supplere disse fag med at undervise i et praktisk-musisk fag som håndværk og design. De praktisk-musiske fag er til stor gavn for børn, fordi undervisningen foregår på en helt anden måde end at sidde på en stol. Eleverne er lidt mere frie og bliver ofte motiveret til at selv at finde på noget at designe. Jeg bruger billeder og videoer fra min undervisning til at lave korte håndværk og design og natur-teknologi-videoer med metodeopskrifter. Videoerne med metodeopskrifter bliver godt modtaget af både kolleger og forældre. Jeg har undervist i sløjd og siden sammenlægningen med håndarbejde i håndværk og design i 10 år. Jeg dokumenterer noget af mine elevers arbejde på en sjov måde ved løbende at tage billeder og videoer, som jeg tilsætter musik og metodeopskrifter og lægger på Youtube. Det skal være videoer, som andre kan blive inspireret af. Jeg har selv søgt en del på Youtube for at finde inspiration, men det er ikke altid muligt at finde videoer om alle emner. I begyndelsen delte jeg mine korte videoer på diverse facebooksider, men siden februar 2017 har jeg også delt dem med læserne på folkeskolen.dk.

Eleverne bestemmer selv om de vil male eller lakere kalahaspillet. De må også brænde mønster, bogstaver eller designe noget andet på deres kalahabræt. 

Kuglerne til kalahaspillet kan enten saves af rundstykker eller købes i Tiger butikker. 

Eleverne lærer at tegne/designe spillet, regne, save, samle to stykker træ sammen, slibe, male eller lakere.

Materialer: Fyrretræ, håndsav, gerings sav, blyant, maling, linolie, sandpapir, lim.

Powered by Labrador CMS