Fatihs H&D-videoer

Fatihs H&D-videoer

Blog

Lav dit eget vægur i håndværk og design.

Fra ide til håndværk og design..

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

https://www.youtube.com/watch?v=klQ_PGYm6s8

Forløbet er tiltænkt 5.-6. klasse, samt til valgfagsklasser, det vurderes til at man bruger 8-10 lektioner på væguret. I dette forløb kommer eleverne til at bruge de fleste værktøjer og teknikker, som vi har i håndværk og design.

Denne model er lavet af krydsfiner. 

Fatihs H&D-videoer

Jeg er lærer på Herstedøster Skole i Albertslund og underviser i historie, kristendom og natur/teknologi, men nyder at supplere disse fag med at undervise i et praktisk-musisk fag som håndværk og design. De praktisk-musiske fag er til stor gavn for børn, fordi undervisningen foregår på en helt anden måde end at sidde på en stol. Eleverne er lidt mere frie og bliver ofte motiveret til at selv at finde på noget at designe. Jeg bruger billeder og videoer fra min undervisning til at lave korte håndværk og design og natur-teknologi-videoer med metodeopskrifter. Videoerne med metodeopskrifter bliver godt modtaget af både kolleger og forældre. Jeg har undervist i sløjd og siden sammenlægningen med håndarbejde i håndværk og design i 10 år. Jeg dokumenterer noget af mine elevers arbejde på en sjov måde ved løbende at tage billeder og videoer, som jeg tilsætter musik og metodeopskrifter og lægger på Youtube. Det skal være videoer, som andre kan blive inspireret af. Jeg har selv søgt en del på Youtube for at finde inspiration, men det er ikke altid muligt at finde videoer om alle emner. I begyndelsen delte jeg mine korte videoer på diverse facebooksider, men siden februar 2017 har jeg også delt dem med læserne på folkeskolen.dk.

Eleverne lærer at tegne og designe et ur fra bunden af. De lærer at save med dekupørsav eller løvsav, de sliber med sandpapir, borer med håndborgmaskien og stationær boremaskine. Tallene på uret blive dekoreret med snor eller garn. Derefter kan de behandle krydsfiner med linolie eller trælak.

Hver elev får udleveret et stykker krydsfiner som er 30X30 og nogle A3 papir. På A3 papir skal eleverne tegner en skitse af deres vægur. Motivet er op til elevernes fantasi. Efter læreren har godkendt skitsen må eleverne gå i gang med at save deres model ud af krydsfineren. Eleverne må enten bruge løvsav eller dekupørsav.  

Når væguret er savet ud af krydsfineren skal eleverne enten tegne en tegning og skrive tekst på væguret eller finde et billede som de vil overføre på uret. Her må eleverne bruge kulstofpapir/karbonpapir til at overfører billeder. 

Til denne model har vi valgt at bruge romertal til urets timer. Romertallene er lavet sådan, at der blev boret nogle huller i krydsfineren og til sidst viklet med natursnor. Som pynt har vi også boret huller hele vejen rundt og viklet snor.  

Til denne model har vi brugt et urværk fra et gammel vægur. På den måde bliver forløbet også et genbrug projekt. Eleverne kan skaffe et gammel vægur og pille det fra hinanden og bruge urværk til deres selvdesignet vægur. Ellers kan et urværk sæt skaffes for ca. 30 kr. par stykke. 

Nogle af de værktøjer som eleverne kommer til at bruge: Dekupørsav, løvsav, søjleboremaskin, håndboremaskin og hulsavsbor.

Nogle af de teknikker som eleverne komme til at bruge: dekupørsavning, løvsavning, slibning, maling eller oliebehandling, samt tegning og design af uret

Materialer: Krydsfiner, papir, sandpapir, lak eller olie, garn eller natursnor.

Modellen her er udarbejdet og designet af Selim Baran