Fatihs H&D-videoer

Fatihs H&D-videoer

Blog

Design og byg en drage, mens du er i hjemmekarantæne.

Design og byg en drage...

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Design og byg en drage, mens du er i hjemmekarantæne.

Drage -forløbet er tiltænkt til 5. og 6. klassetrins elever, og jeg vurderer, at forløbet vil vare 2-4 timer. I dette forløb kommer eleverne til at bruge mange forskellige værktøj, man har derhjemme, såsom, skærebræt, brødkniv, saks m.m.

• Eleverne starter med at tegne/designe deres egen drage på et stykke papir og finde ud af hvilke form og hvor stort det skal være. De skal også skrive målene på papir, så har vi også matematik med i processen. Derefter tegner de halen på papiret. Halen er min 5-6 gange længere end dragen.

Fatihs H&D-videoer

Jeg er lærer på Herstedøster Skole i Albertslund og underviser i historie, kristendom og natur/teknologi, men nyder at supplere disse fag med at undervise i et praktisk-musisk fag som håndværk og design. De praktisk-musiske fag er til stor gavn for børn, fordi undervisningen foregår på en helt anden måde end at sidde på en stol. Eleverne er lidt mere frie og bliver ofte motiveret til at selv at finde på noget at designe. Jeg bruger billeder og videoer fra min undervisning til at lave korte håndværk og design og natur-teknologi-videoer med metodeopskrifter. Videoerne med metodeopskrifter bliver godt modtaget af både kolleger og forældre. Jeg har undervist i sløjd og siden sammenlægningen med håndarbejde i håndværk og design i 10 år. Jeg dokumenterer noget af mine elevers arbejde på en sjov måde ved løbende at tage billeder og videoer, som jeg tilsætter musik og metodeopskrifter og lægger på Youtube. Det skal være videoer, som andre kan blive inspireret af. Jeg har selv søgt en del på Youtube for at finde inspiration, men det er ikke altid muligt at finde videoer om alle emner. I begyndelsen delte jeg mine korte videoer på diverse facebooksider, men siden februar 2017 har jeg også delt dem med læserne på folkeskolen.dk.

• Først skal eleverne skaffe alle materialer. Har man pinde derhjemme er det rigtig godt. Ellers kan man skaffe pinde fra alle byggemarkeder. Materialer: Plastikposer (vi genbruger vores indkøbsposer), 3x60 pinde, klisterbånd, saks, brødkniv eller sav, lineal, ca. 50 m. snor, skærebræt og tålmodighed.

* Til den viste model skal eleverne bruge 3x60 pinde. Først saver eleverne 3 lige pinde. Måler de ca. 0.5 cm fra hvert ende og laver riller. Riller skal bruges til at binde pindene med hinanden.

• For at samle dragen måler eleverne alle 3 pinde og finde midten af pindene og laver en streg. Først samler man to pinde som en X og binde fast i midten. Derefter tager man den sidste pind og binder man den også på de to andre pinde.

• Når eleverne er færdige med at binde de 3 pinde sammen skal de binde hjørnerne af pindene sammen med snor. På den måde kan man stabiliserer dragen og den bliver solid.

• Nu skal de skaffe en brugt indkøbspose og åbne posen og sætte skelettet på. Der skal være min 2-3 cm ekstra fra hver side. Eleverne folder siderne af posen og klistrer med klisterbånd.

• Der kræves balance for, at dragen kan flyver. Derfor måler man fra siddepindene til midten af dragen. Der skal samles snor fra de to siddepinde og bindes i samme afstand med pinden i midten og sidst med balancepinden i toppen i sammen afstand. Snoren skal være justerbar, så det man justeres, hvis det ikke kan flyve.

• Når eleverne er færdig med dragen skal de lave en hale. Halen skal være 5-6 gange længere en af pindene. Vi bruger igen en indkøbspose. Til sidst binder man halen med dragen i bunden af balancepinden. Nu er dragen klar. Bind ca. 50 m snor til din drage og find et sted hvor du kan afprøve din drage.

God arbejdslyst.

https://www.youtube.com/watch?v=tkk8tiTdKZQ