Fatihs H&D-videoer

Fatihs H&D-videoer

Blog

Samarbejds aktivitet med træklodser

Samarbejds aktivitet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Samarbejds aktivitet

Forløbet er tiltænkt mellemtrinet, samt til valgfagsklasser, det vurderes til at man bruger 6-8 lektioner til at blive færdig med save klodserne, udhuler klodserne, farver dem og sætte krog på og snor på.

Jeg har selv delt klasserne i 4 grupper. Hver gruppe fik et stykke lindetræ som er ca. 45 cm lang og 10 cm bred. Hver elev har savet en klods ud, snittet, udhulet, designet, malet/farvet, og har sat en krog på. Om hvor mange klodser skal være er afhængig af klassens størrelse og underviseren. Vi har savet lindetræ fra en faldet lindetræ ved Vikingelandsbyen i Albertslund. Man kan også afskaffe lindetræ i samarbejde med en naturcenter som er tæt på skolen.

Fatihs H&D-videoer

Jeg er lærer på Herstedøster Skole i Albertslund og underviser i historie, kristendom og natur/teknologi, men nyder at supplere disse fag med at undervise i et praktisk-musisk fag som håndværk og design. De praktisk-musiske fag er til stor gavn for børn, fordi undervisningen foregår på en helt anden måde end at sidde på en stol. Eleverne er lidt mere frie og bliver ofte motiveret til at selv at finde på noget at designe. Jeg bruger billeder og videoer fra min undervisning til at lave korte håndværk og design og natur-teknologi-videoer med metodeopskrifter. Videoerne med metodeopskrifter bliver godt modtaget af både kolleger og forældre. Jeg har undervist i sløjd og siden sammenlægningen med håndarbejde i håndværk og design i 10 år. Jeg dokumenterer noget af mine elevers arbejde på en sjov måde ved løbende at tage billeder og videoer, som jeg tilsætter musik og metodeopskrifter og lægger på Youtube. Det skal være videoer, som andre kan blive inspireret af. Jeg har selv søgt en del på Youtube for at finde inspiration, men det er ikke altid muligt at finde videoer om alle emner. I begyndelsen delte jeg mine korte videoer på diverse facebooksider, men siden februar 2017 har jeg også delt dem med læserne på folkeskolen.dk.

Det kan være en rigtig god aktivitet for at skabe relationer og fællesskab i kassen. Eleverne kommer til lære at kende hinanden, hinandens forskelligheder og opdager hvor meget de er afhængige af hinanden for at klare en opgave. 

I videoen har vi vist hvordan man starter og lave “samarbejds aktivitets” udstyr, samt hvordan man udfører aktiviteten.

Eleverne lærer at save i træ, slibe og male/farver, samt at sætte krog og snor på klodserne. Eleverne lærer også at snitte og udhule i træ.

Eleverne kommer til at bruge håndsav, udhulningsjern, snittekniv, skekniv, krog, maling eller tudser, snor og nogle pinde til at holde snoren. 

Aktiviteten går ud på at man samarbejder om at løfte en klods ved at får to krog ind i  hinanden som er i hver klods. Jeg har afprøvet forløbet med mine elever. I videoen kan I se elevernes motivation. Vi har arbejdet stort set ud i naturen. Resultatet viser hvor meget eleverne fik ud af forløbet.

God arbejdslyst

https://youtu.be/zrKZ8WbJSrI