Blog

Hvordan reguleres tjenestemandspensionen?

I disse tider, hvor der aftales overenskomster på det private arbejdsmarked, får jeg spørgsmål om, hvordan Danmarks Lærerforening vil sikre, at tjenestemandspensionerne reguleres, så købekraften sikres.

Publiceret Senest opdateret

Tjenestemandspensionen reguleres ved overenskomsten på statens område. Aftalerne på det offentlige arbejdsmarked skal fornys ved OK24.

Danmarks Lærerforening har udpeget mig til at sidde i Lærernes Centralorganisations forretningsudvalg som repræsentant for tjenestemandspensionisterne i DLF, Uddannelsesforbundet og Fries Skolers Lærerforening.

Fraktion 4 - pensionisterne

Fraktion 4 er en fraktion under Danmarks Lærerforening for medlemmer på pension eller efterløn.

Her er jeg med til at opstille krav til overenskomsten på statens område.

Tjenestemandspensionen udgør en procentdel af beløbet på det løntrin vi sluttede på – 57% ved 37 års pensionsanciennitet – og derfor er det som udgangspunkt kun de generelle lønstigninger, vores pension reguleres med. Det er beløbene på løntrinnene, der forhøjes med procenten for de generelle lønstigninger. Og det giver jo et efterslæb efter lønudviklingen ”hen ad vejen”.

Derfor foreslår jeg, at vi stiller vi krav om at procentregulering af tjenestemandspensioner fastsættes til hele den del af rammen, der afsættes til egentlige lønformål. Altså ikke kun de generelle lønstigninger. Problemet er, at tjenestemandspensionerne som sådan ligger uden for aftaleområdet. Det forudsætter, at der er nogle puljer, hvor der er penge ”til overs”, som kan bruges til formålet.

Ved OK05 skete det ved, at ”procentdelen af sidste løntrin” blev sat op. Det vil jeg stille forslag om kommer til at ske igen ved OK24.

Når LC har opstillet krav, skal de efterfølgende koordineres med kravene fra de andre centralorganisationer på statens område, inden der kan opstilles endelige krav fra Centralorganisationernes fællesudvalg (CFU).

Ved OK21 var kravet om ”fuld regulering” af tjenestemandspensionerne også med i CFU’s krav – men som nævnt, ”udenfor aftaleområdet”. Uden held. Men det skal med igen. Der er gået 19 år siden OK05, og med den nuværende store inflation, er på tide, at ”efterregulere” tjenestemandspensionerne.

Fordi tjenestemandspensionernes regulering er en del af aftalesystemet, kan tjenestemandspensionister trække kontingentet til DLF fra i skat.

Med venlig hilsen

Jørn Kokkendorff, pensionisternes repræsentant i Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse.