Lisbeth Sonne - strøtanker og sværdslag

Blog

Covid-19 deler befolkningen i et A- og B-hold

Mine arbejdsforhold som folkeskolelærer i en coronatid er anderledes end mange andre menneskers. Jeg indgår i en iskold beregning over, hvad der skal til for at holde samfundet kørende. Jeg synes, at corona har delt befolkningen i et A-hold og et B-hold.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

A-holdet arbejder ofte i kontorlandskaber med god afstand og præcise coronaregler, som langt de fleste overholder. De har større risiko for at udvikle en Corona-angstneurose end for at blive smittet. Jeg hører om mange nervøse mennesker fra A-holdet, som bliver testet, selv om risikoen har været usandsynlig lille. 

B-holdet har en høj smitterisiko på deres arbejde og er nødt til at have en tilsvarende høj tolerancetærskel. Vi ved aldrig hvem af de unge mennesker, der er potentielle smittebærere, men vi er tæt sammen med dem i lang tid hver dag. Min arbejdsplads har et testcenter lige rundt om hjørnet, og jeg tænker dagligt, at jeg burde køre derind, men på den anden side er min risiko jo lige så stor igen dagen efter, så det kan ikke rigtig betale sig.

På A-holdet har man flere steder sat fokus på ekstra rengøring af fx toiletter og dørhåndtag. Det dyrebare personale skulle jo nødigt blive syge. På B-holdet har man lært, at der findes alle mulige former for håndsprit af mere eller mindre klistret konsistens. Ekstra rengøring er nærmest et udtryk for massehysteri.

Lisbeth Sonne - strøtanker og sværdslag

Humoristiske strøtanker om hverdagens underfundigheder - og satirisk kvælertag på de politiske magtudøvere ... og alt muligt andet! Min blog læses bedst med en pude i ryggen, og jeg betragter mit indlæg som en succes, hvis du er ved at kløjs i kaffen undervejs eller kommer til at grine helt upassende. Jeg er ærlig, politisk ukorrekt, min mands kone og mor til hans fire børn og vores sorte labrador. Og så arbejder jeg i udskolingen på en stor byskole i det midtjyske.

På A-holdet kan man med sindsro opretholde sin sociale bobler, så længe man er sammen med ligesindede A-mennesker. For B-holdet derimod er det nærmest uansvarligt at bevæge sig hjemmefra i fritiden. Man kunne måske overveje at erstatte mundbind med en pestmaske (evt. udformet som et dødningehoved) med påtrykt advarselslogo ”varme hænder er feberhænder”. De sociale arrangementer er ellers gået meget godt hen over sommeren. Aldrig har vi pakket så mange kaffekurve og set så meget af den skønne danske natur. Måske skulle vi bare forsætte sådan vinteren over?

A-holdet aflyser arrangementer og har virtuelle møder i et væk. Som B-menneske virker det helt uforståeligt, at mit seminar blev aflyst (det var naturligvis udbudt af det akademiske A-hold), da jeg netop betragtede kurset som en sikker helle. I skolen kører lærermøder og forældrearrangementer upåvirket videre. Reglerne tolkes simpelthen forskelligt, alt efter om det handler om A- eller B-holdet.   

Det er mig ubegribeligt, at samfundet bruger formuer på at teste titusindvis af mennesker hver eneste dag, men ikke forsøger at undgå smittespredning på folkeskoler og ungdomsuddannelser ved at opretholde noget så lavpraktisk som afstand og hygiejne.