Blog

Inspirationsdag: Filosofi og kritisk tænkning

Mere dialog, refleksion og feltarbejde i din 7. og 8. klasse? Nye aktiviteter til etik, livsfilosofi eller kritisk tænkning? Der er gratis materialer på vej, og du er inviteret til præsentationen af dem tirsdag d. 7. september.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Inspirationsmaterialet hedder Filosofi og kritisk tænkning og er udviklet til EMUen af Filosofi i Skolen i samarbejde med Børne- og Undervisningsministeriet. Det er lavet til elever der deltager i understøttende undervisning i klasser, hvor de øvrige elever har valgt at gå til konfirmationsforberedelse. Materialet skal inspirere til aktiviteter ifm områder som fx etik, eksistens, identitet og kritisk tænkning.

Fleksibelt og klar til brug

Selvom aktiviteter og vejledninger er udviklet til den understøttende undervisning til elever som ikke går til konfirmationsforberedelse, kan de også bruges i mange andre sammenhænge i udskolingen. Og designet er fleksibelt så det kan tilpasses forskellige formål i både understøttende undervisning, i fagene og ifm tværgående temaer.

Filosofi i Skolen

Filosofi i Skolen er et tværfagligt forsknings-, udviklings- og efteruddannelsesprojekt ved Syddansk Universitet. Vi har arbejdet med filosofisk dialog i alle afskygninger siden 2017, men er særligt interesserede i filosofi med børn i formelle læringsfællesskaber som skolen. Vi vil nemlig gerne bidrage til at forbedre børns læring, trivsel, udvikling og skoleoplevelse. På bloggen her deler vi erfaringer og oplevelser fra projektet. Du kan læse mere om os på www.filosofiiskolen.dk og kontakte os på filosofiiskolen@sdu.dk.

Emnemæssigt er aktiviteterne inddelt i temaerne etik, livsfilosofi og kritisk tænkning, men mange af dem går på tværs og rummer desuden en række yderligere temaer. Hovedparten af aktiviteterne kræver kun ganske lidt forberedelse af underviser og elever. Men da materialerne didaktisk er meget åbne, er det bedst at læse vejledningen igennem og sætte sig ind i aktiviteternes specielle formater.

Inspirationsmaterialets formater

Aktiviteterne sigter særligt på understøttelse af fællesskab, motivation og elevens alsidige udvikling og de er fordelt på fem typer af undervisningsformer:

  • Undervisning ved lærer
  • Filosofiske dialoger faciliteret af underviser
  • Æstetiske refleksioner
  • Undersøgende workshops på skolen
  • Feltarbejde og mini-projekter

De undersøgende workshops kræver typisk at man har mindst tre elever, og de filosofiske dialoger kræver lidt flere, men de øvrige typer kan anvendes uanset om man har en hel klasse eller en enkelt elev eller to. På EMUen ligger både en pædagogisk vejledning til de fem formater samt en konkret vejledning til hver enkelt aktivitet.

Inspirationsdagen

Det er endnu ikke alle aktiviteter der er tilgængelige på EMUen, men inspirationsdagen i september vil byde på præsentation af det samlede materiale, på workshops hvor man får vejledninger til aktiviteterne i hænderne, og på mulighed for sparring og diskussioner om materialernes indhold, design og muligheder. Se mere om dagen via linket nedenfor.

Henvisninger

Link til Filosofi og kritisk tænkning på EMUen: https://emu.dk/grundskole/varieret-undervisning

Mere info og tilmelding til inspirationsdagen: Klik her

Powered by Labrador CMS