
BLOG
Empty article - Subtitle
Klang og lyd mm
Om klang og lyd i musikundervisning: Plug-ins, autotune, 'tør' lyd, indspilning, sangundervisning og anbefaling af en god klang-film.
Da Rosenvangskolen fyldte 75 år for 10 år siden, indspillede jeg en CD med 19 sange skrevet og indspillet af elever til lejligheden. CD'en blev solgt ifm. festligholdelsen af jubilæet, og overskuddet gik til indkøb af ProTools til skolen, så vi kunne bygge et lydstudie i det ene musiklokale. Programmet har jeg selv arbejdet med hjemme dagligt siden 1995, efter det var kommet på markedet som Session8 fra DigiDesign.
Når jeg underviser mine musikelever, så taler vi også om lyd, og hvad man kan gøre ved den. Fx om hvordan rummet spiller ind. Og om hvilke muligheder der er i mixerpulten med reverb* og delay**. Og vi afprøver især det utal af muligheder, der er, når man arbejder med lyd på en computer, hvor man bruger plug-ins***.
En af tidens mest brugte plug-ins er naturligvis Autotune. Autotune**** høres på sangstemmerne på stort set al nutidig popmusik i dag. Den retter stemmen ind, så den lyder ren. Nogen bruger den, så effekten tydeligt høres og stemmen bliver metallisk og robotagtig. Når eleverne præsenteres for Autotune på deres stemmer, synes de pludselig, det lyder helt fantastisk. Specielt mellemtrins-elever, som er vant til at høre en bestemt type popmusik, er glade for effekten. De føler sig som stjerner. Ældre elever som sangelever i 9.kl. tager stærkt afstand fra Autotune.
Jeg har netop indspillet THE CUP SONG færdig med 4.klasser, og der er selvfølgelig ikke Autotune på det færdige resultat. Sammen med sangelever fra 9.klasser har jeg brugt studiet til at øve stemmer til Adeles udgave af Bob Dylan's MAKE YOU FEEL MY LOVE. Her har vi brugt en udgave uden vokal, som eleverne har indsunget deres egne vokaler til. Det er hurtigt og meget effektivt. Og vi kan koncentrere os om udtryk, og de kan være med til at producere deres egne udgaver af sangen, som de øver til derhjemme på iPad. Det hjælper dem til at kunne synge bedre live.
Musiklokale 2 er beklædt med lydabsorberende plader på vægge og loft, og det gør lyden 'tør' og dæmpet. Men på gangen, hvor der er stenfliser og trapper, er lyden naturligvis hård og den bliver kastet omkring. Rumklangen er lang. Kontrasten er stor mellem gang og lokale, og der er masser af muligheder for at tale om lyd og klang. Og om hvordan det indvirker på musikken. Man kan råbe ind i en de lydabsorberende plader og lyden bliver ikke sendt tilbage, men ude på gangen er det helt anderledes, hvor lyden er 'våd'.
Vi ser og navnlig lytter også til fx vedhæftede indslag med den franske trommeslager Julien Audigier, som har lavet nogle fantastiske optagelser af sine trommer i forskellige omgivelser, så man kan høre klangforskellene alt efter, hvor han sidder og spiller. Her kan man høre, hvordan rummet spiller med alt efter størrelse og materiale.
http://www.thestrut.com/2013/12/11/video-drums-sound-very-different-depending-on-their-surroundings/
Her kan man se, hvordan optagelserne er lavet:
http://www.wikidrummers.com/making-of-the-wikidrummer/
* reverb: rumklang
** delay: 'ekko'
*** plug-in: en software til computerprogrammer, så man fx ikke behøver købe et Hammond orgel, en ny guitarforstærker, en anden rumklang mm.
**** Autotune: plug-in som retter stemmen ind, så det lyder rent. Man pitcher perfect.