AI og prøveform B i dansk: Hvordan løser vi udfordringen?

Er det reelt muligt at vurdere elevers indsats i den første del af den mundtlige prøve i prøveform B, nu hvor AI kan sørge for en buffet af muligheder i forhold til analyse? Det er et vigtigt spørgsmål at forholde sig til i disse prøvetider, mener dansk- og idrætsrådgiver Trine Hemmer-Hansen

Offentliggjort

Gennem nogle år har eleverne i diverse skriftlige og mundtlige prøver haft adgang til internettet. Det har tidligere kastet større diskussioner af sig, men tanken om at vende tilbage til traditionelle mundtlige prøver med noter og paratviden er nok også omsonst, når nu internettet er så altomfavnende, som det er.

Adgang til internettet gav nogle interessante perspektiver omkring elevers evne til at søge og stille de rigtige spørgsmål. AI giver en lidt anden hovedpine, fordi der her kan serveres nærmest færdige og yderst brugbare løsninger i forhold til alt fra fortolkninger til personkarakteristik i dansk.

Folkeskolens danskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens danskrådgiver. Hendes opgaver er at dele sine refleksioner om faget, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Hvordan vurderer jeg eleven?

I den mundtlige prøve i dansk er eleven ansvarlig for et uddybende oplæg på ti minutter vedrørende vedkommendes prøveoplæg i prøveform B. De sidste ti minutter går med samtale, oplæsning og perspektiveringer. Som lærer har jeg altid kunnet genkende mine elever i deres oplæg inden for de første ti minutter. Selvom de havde nettet til rådighed, var der en genkendelighed over præstationen, og spændvidden mellem oplægget og samtalen var ikke voldsomt divergerende.

Med AI kan jeg risikere, at en elev kommer med oplæg, som - hvis det præsenteres sikkert - kan ligge mellem 10-12. Så kan den efterfølgende samtale måske blive en noget større udfordring, men bliver karaktergivningen så på baggrund af elevens reelle niveau, når AI er til rådighed?

Eleven stadig strukturere sig, udvælge og fravælge, vurdere materiale og så videre i forhold til det første oplæg, men alligevel har jeg dette forår gjort mig tanker om, hvorvidt AI er i gang med at skævvride sammenhængen mellem elevens niveau og elevens præstation.

Skal vi ud i et reality check?

Min tanke lige nu er, at jeg fremadrettet vil blive skarpere til at stille uddybende spørgsmål til oplæggene efter de første ti minutter. Normalt vil jeg gå i en samtale omkring andre spændende vinkler på reklamen, novellen eller artiklen, men jeg tror, jeg vil fokusere en anelse mere på at lave et reality check på oplægget generelt.

For eleverne kan trods alt ikke gøre brug AI under selve prøven.