Folkeskolens danskrådgiver

Blog

Inden trækning: Tag kontakt til din censor

Jeg har god erfaring med at sende både tekstopgivelser og fordybelsesområder til censor, inden mine elever skal trække. På den måde kan vi sparre med hinanden og komme eventuelle tvivlsspørgsmål til livs.

Publiceret Senest opdateret

På side 9 i ‘Vejledning til folkeskolens prøver i dansk i 9. klasse’ er der lavet en figur 3, hvor forløbet frem mod prøveform B er beskrevet. Her står der, at læreren kan vælge at sende opgivelser og fordybelsesområder til censor, inden eleverne skal trække et fordybelsesområde.

Selv om jeg efterhånden føler mig erfaren i faget, kan jeg ind imellem fortsat have udfordringer med at gennemskue enkelte dele i forhold til danskprøven. På Facebook findes mange nyttige grupper til de enkelte fag, og her oplever jeg også jævnligt udfordringer i opfattelsen af det ministerielt beskrevne.

Derfor er det altid godt at sende tekstopgivelser og især fordybelsesområder til din censor, inden du lader dine elever trække. Hvis censor først modtager alt materiale de 14 kalenderdage før prøven afholdes, som egentlig er efter reglerne, kan det være meget svært at nå at ændre på tingene.

For elevernes skyld

En tidlig kommunikation mellem lærer og censor sikrer, at hvis der er mangler eller tvivlsspørgsmål, så kan tingene blive ændret - uden at det på nogen måde rammer eleverne. Jeg ville være ked af, at eleverne skulle ændre prøveoplæg grundet teknikaliteter eller uenigheder i opfattelsen censor og jeg imellem.

I bund og grund handler det her om at skabe en så gnidningsfri proces for eleverne som muligt. De er i forvejen rigeligt spændte på det hele, så der er ingen grund til at skabe ekstra suspense. Man skal ikke – men jeg anbefaler, at man får klappet af med sin censor inden trækning.

Folkeskolens danskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens danskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com