Der hænger ofte sedler op om diverse sociale arrangementer på vores skole

Lærer: Derfor er sociale arrangementer med kollegerne så vigtige

Når pauserne ofte består af møder, samtaler med elever og gårdvagter, er der ikke så meget tid til at tale med kollegaer om andet end skole og elever. Derfor er arrangementer efter arbejdstid en vigtig prioritet for den sociale trivsel på en arbejdsplads.

Offentliggjort

Fredagscafe med musik og quiz, spisning efterfulgt af en biograftur, strikkeklub, padeltennis eller pubcrawl er blot nogle af de gode initiativer, som mine kollegaer er med til at arrangere på vores skole. Arrangementerne er med til at understøtte det sociale fællesskab på en arbejdsplads. 

Der er drøn på hverdagen på vores skole. Ofte er pausernes indhold fyldt op med samtaler om og med elever, vidensdeling om undervisningsmaterialer eller respons på Aula-beskeder, mens vi ihærdigt forsøger at presse rugbrødsmaden ned samtidig. Derfor er det kærkomment, hvis tiden er til det, at mødes efter arbejdstid til en mere uformel snak om alt andet end fag, forældre og elever.

Folkeskolens danskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens danskrådgiver. Hendes opgaver er at dele sine refleksioner om faget, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Nogen gange er tiden blot til en enkelt sodavand og en lille times hygge, og andre gange kan cafeturen ende ud i en spontan bytur. Alligevel er de sociale arrangementer med til at styrke et vigtigt fællesskab i et personalerum. Ofte kan det mærkes, at snakken i pauserne er af andre karakterer efter et fælles arrangement, fordi en større del af personalet har haft samme oplevelse dagen inden. 

Nogen skal samle depechen op

I en dagligdag, hvor vi som kollegaer både skal udfordre og inspirere hinanden, er sammenhængskraften ofte de oplevelser, der kan samle os i et fælles tredje. Som kollegaer og undervisere er vi vidt forskellige, og derfor er netop disse arrangementer vigtige. Her kan vi møde nye sider af hinanden, og har vi gode oplevelser sammen, så har vi i min optik en tendens til at se mere gennem fingre med forskellighederne. Noget der i sidste ende kan fordre et godt samarbejde.

Det vigtige element i denne tese er, at nogen skal samle depechen op. Disse arrangementer og initiativer kommer ikke af sig selv. Så jeg sætter pris på indsatsen på min skole. Den er i høj grad med til at skabe en sammenhængskraft, der kan binde os sammen trods vores forskelle.