Folkeskolens danskrådgiver

Blog

Er du blevet vaccineret?

I morgen starter mange af landets folkeskolelever op igen efter en lang sommerferie. Hen over sommeren er de 16+ elever blevet tilbud vaccine mod Covid-19, men ikke alle har sagt “ja tak” til dette tilbud – kan det give udfordringer i klasselokalet?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Pixabay.com 

Forhåbentlig møder vi ind til et skoleår, hvor Covid-19 ikke kommer til at fylde lige så meget, som det har gjort i de forrige to skoleår. Alligevel bliver de ældste elever stadig tilbudt test – med mindre at de er blevet vaccineret hen over sommeren.  

Folkeskolens danskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens danskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Der kan være mange årsager til, at man har valgt at ens barn ikke skal vaccineres. Der kan ligeledes være årsager til, at den unge ikke selv vil. 

Der hvor vores skolemæssige opmærksomhed må fokuseres, er når elever kan blive udstødt eller udskammet grundet deres valg. 

Selvom en hel del mennesker har valgt vaccinen, så er man stadig i sin gode ret til at takke nej – selvom størstedelen af os ikke kan se fornuften i det. 

Konsekvenser ved vaccine fravalg 

I et demokratisk land må og skal vi værne om det frie valg, selvom det i denne sammenhæng ikke virker så frit. 

I skolen kan virkeligheden for enkelte blive barsk, hvis eleven mødes med stigmatisering angående vaccine fravalg. 

Vi som lærere må, uanset om vi selv finder valget uhensigtsmæssigt, have antennerne ude i forhold til eventuelle elever, der kan blive udsat den næste tid. 

Forhåbentlig bliver det i småtingsafdelingen, men hvordan forholder jeg mig til, hvis en elev forlanger ny plads, fordi sidemakkeren ikke er vaccineret? Kan jeg samtidig, hvis jeg har en ikke-vaccineret elev i klassen, stå og undervise i det fornuftige i vaccinering, uden at optrappe en stigmatisering? 

Spørgsmålene kan hurtigt tårne sig op, og vi kan gøre os selv den tjeneste at have tænkt et scenarie eller to igennem, inden vi møder ind på job i morgen. 

Ikke for at male fanden på væggen - men for ikke at blive taget på sengen!