Læs mere fra Folkeskolens danskrådgiver:

I Aarhus fik mine elever lov til at prøve et helt nyt tiltag
Som et helt nyt tiltag er vores 6. årgang i år blevet tilbudt at komme to dage i praktik hos byens virksomheder, skriver Trine Hemmer-Hansen.
For et par uger siden var min 6. klasse to dage i praktik. Her fik de muligheden for at hjælpe i den lokale brugs, ved kirken, på autoværkstedet, på byens plejehjem eller ved den lokale landmand. Både arbejdsopgaver og arbejdstidspunkter har været meget forskellige, men fælles for alle eleverne har været, at de har fået lov til at følge en virksomheds forskellige rytmer. De var enten alene, to eller tre sammen på samme virksomhed.
Det nye tiltag er kommet i stand ved en forsøgsordning, som Aarhus Kommune selv har taget initiativet til. Her kan skolerne booke et forløb om minipraktik igennem deres job eller uddannelse og udskolingsnetværket.
Besøg af lærerne
I de to dage, hvor eleverne var i praktik rundt i byen, var både klassens matematiklærer og jeg rundt for at besøge dem. Det var interessant at opleve ens elever knokle løs med de forskellige arbejdsopgaver.
De fleste af eleverne gav udtryk for, at det havde været to spændende og lærerige dage, hvor nogle af dem prøvede kræfter med ting, som de aldrig havde beskæftiget sig med før.
Hvorvidt der kommer nye landmænd, slagtere eller SOSU-assistenter ud af 6.a efter de to dage i minipraktik, vides naturligvis ikke, men ud fra mine elevers evaluering, så er dage som disse med til at variere den normale hverdag i skolen.
Den blinde vinkel
Når eleverne spørger hvad i alverden de skal bruge praktikken til, svarer vi lærere ofte, at det er vores opgave, at præsentere så bred en vifte af faglighed som overhovedet muligt. Man ved som elev ikke altid, hvad man egentlig fanges af, før man ser eller prøver det. På samme måde mener jeg, at tiltaget spiller godt ind i folkeskolens opgave med at vise en stor palet frem af mulige fremtidsperspektiver for eleverne.
Som individer skal eleverne blive klogere på deres egne kompetencer og præferencer, og det gøres ikke altid ved at servere det, de selv ønsker. Den blinde vinkel er vigtig at få med, for hvem ved, hvad man kunne være dygtig til, hvis man aldrig får lov til at prøve noget forskelligt.