Læs mere fra Folkeskolens engelskrådgiver:

10 erfaringer fra en lærer på nedsat tid: Du skal øve dig på en bestemt sætning
En sætning kan stadig gøre mig vred her flere år senere, men i stedet for at vende den indad, bruger jeg den nu konstruktivt til at tage nogle vigtige samtaler med min ledelse, når fagfordelingen skydes i gang, skriver engelskrådgiveren.
Jeg er på nedsat tid for tredje år i min lærerkarriere. Jeg er på 80 procent og har én ugentlig fridag fra skolen. Det er helt perfekt for mig og min familie.
Da jeg første gang tilkendegav mit ønske om nedsat tid til min leder i forbindelse med det kommende års fagfordeling, var der en sætning som virkelig påvirkede mig.
Sætningen blev sagt af en afdelingsleder til frokosten efterfølgende. Den blev ikke sagt til mig, men jeg hørte den og følte med ét, at luften blev slået ud af mig: ”Hvis man er på nedsat tid som lærer, er man naiv”.
Var jeg naiv? Havde jeg ikke gennemtænkt det godt nok, var 80 procent ikke 80 procent, eller hvordan hang det sammen?
Jeg ved en del mere i dag, end da jeg første gang gik på nedsat tid. Mine erfaringer kan måske hjælpe andre, der står over for deres første år på nedsat tid, eller som overvejer det engang i fremtiden. Du er ikke naiv som lærer på nedsat tid. Men du skal være opmærksom og turde tage dialogen med din ledelse. Her mine ti vigtigste erfaringer.
1. Mindre undervisning
En 80 procents stilling giver dig naturligvis færre undervisningslektioner. Jeg gik rundt regnet fra 26 lektioner til 21 lektioner om ugen. Det betyder selvfølgelig også mindre forberedelse og efterbehandling.
2. Spørg om en fridag
Hvis du ønsker en ugentlig fridag, skal du være opmærksom på, at de fleste skoler har en fast mødedag, hvor du ikke kan holde fri. Det bør stå nedskrevet i nogle bestemmelser, ellers kan du spørge din TR.
3. Sørg for, at din tid ikke ædes op
Din mødetid vil typisk være den samme som en kollega på fuld tid, afhængig af de fag og roller du har. Her er det vigtigt, at du taler med din leder og TR, som kan hjælpe dig med at gennemskue din tid, så al din forberedelse ikke ædes op af møder og skole-hjem-samarbejde. Sidstnævnte gælder særligt, hvis du er klasselærer.
4. Ekstraopgaver på deltid
I forlængelse af ovenstående skal du overveje, hvilke ekstraopgaver du påtager dig eller pålægges, da du ikke har samme råderum som en kollega på fuld tid. Her tænker jeg særligt på de opgaver, der ikke er tid på, men som I fordeler i teamet.
5. Nej tak til tre engelskhold
I forhold til din arbejdstid skal du også overveje nøje, hvordan du sammensætter dit skema. I mit tilfælde er det for eksempel et nej tak til tre engelskhold og et danskhold i udskolingen. Læs eventuelt mit indlæg om efterbehandling af skriftligt arbejde i engelsk.
6. Det gælder også forberedelsestiden
På forberedelsesdagene inden og efter sommerferien skal du huske, at de tider (for eksempel 8.00-15.00), der meldes ud, gælder kollegaer på fuld tid. Tal med din leder og TR om, hvordan du reducerer din tid, svarende til 80 procent.
7. Hold øje med pensionen
Vær opmærksom på, at indbetalingen til din pensionsopsparing reduceres svarende til 80 procent.
8. Registrér, registrér, registrér
Registrer din arbejdstid! Det kan lynhurtigt skride, hvis du ikke registrerer din tid. Et par timers forberedelse på din ugentlige fridag kan være fint, men det kræver, at du kan afspadsere dem på et andet tidspunkt.
9. Fire eller fem arbejdsdage?
Nedsat tid med en ugentlig fridag er dét, der fungerer for mig. Men måske er det bedre for dig at få de færre lektioner fordelt ud over fem hverdage? I sin tid blev jeg selv overrasket over, at jeg havde lige så travlt på mine fire dage på skolen, som jeg plejede at have på fuld tid.
10. Til dine misundelige kollegaer
Du skal vide, at nogle kollegaer vil misunde dig din nedsatte tid. En ugentlig fridag kan jo også lyde som den rene utopi for de fleste børnefamilier i Danmark. Derfor skal du lære dig selv denne sætning: ”Det koster mig omkring 5000 kroner om måneden, du kan jo selv overveje det?” Det plejer at sætte tingene i perspektiv for de fleste.