Blog

Det kan være svært at finde på noget materiale til vikaren i engelsk, når denne ikke bare kan fortsætte, hvor du selv slap.

Hvad skal min vikar lave i engelsk?

Har du også siddet om morgenen med feber og snot på enten dig selv eller dit barn og forsøgt at tænke kloge tanker om, hvad din vikar skal lave med dit engelskhold? Fortvivl ej, jeg deler her nogle af mine go-to-idéer til vikaren i engelsk. Brug dem, og/eller tip din engelskkollega. Og kom gerne selv med flere idéer, og lad os hjælpe hinanden.

Publiceret Senest opdateret

Når en lærer er fraværende, forventes der - som udgangspunkt - at der laves en vikarplan. Det giver god mening ved såkaldt ”planlagt” fravær, at man forsøger at tænke fraværet ind i sin undervisningsplan. Glad vikar. Glade elever. Men virkeligheden er også bare dén, at vores børn bliver syge, vi selv bliver syge, eller der sker noget andet uforudset, som man ikke kan planlægge. Og med mindre man er i gang med et forløb, som er lige til at overtage for en vikar, så er der brug for, at man har et katalog af idéer, som man kan hive op af hatten, når man sidder om morgenen og hurtigt skal skrive noget til vikaren.

I et forsøg på at balancere faglighed med ønsket om nemhed og overskuelighed for både mig, selv, min vikar og mine elever, har jeg her nogle idéer til undervisningen med vikar i engelsk i udskolingen (kan sikkert også bruges på mellemtrinnet med enkelte justeringer).

Måske nogen af jer kan bruge mine idéer?

  • Kortfilmen ”Biltyvene” (der ligger også en del andre fine kortfilm, som man kan se og arbejde med). Den kan ses med danske eller engelske undertekster.

Man kan lave resumé af filmen (mundtlig eller skriftligt), man kan lade eleverne skrive spørgsmål til filmen og besvare hinandens, de kan se forskellige kortfilm i grupper og genfortælle handlingen til hinanden.

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

  • Samtaleøvelse: Would you rather…?

Jeg har efterhånden brugt denne øvelse en del gange, og den fungerer superfint til at få eleverne til at tale engelsk. Man kan lave den som klassesamtale eller i grupper. Der ligger rigtig mange ”would you rather…”-spørgsmål på nettet, men ellers er man velkommen til at bruge min PowerPoint (her som pdf), hvor jeg har udvalgt nogle dilemmaer, som fungerer rigtig godt efter min mening.

  • Frilæsning
  • I mange klasser fungerer det altså fint, især hvis de er vant til at have læsebånd. Jeg plejer at sørge for, at der ligger nogle links til vikaren, som de kan bruge. De fleste skoler har adgang til et eller andet online bibliotek med engelske frilæsningsbøger. Ellers er der jo altid https://ereolengo.dk/ 

  • Sproglinks.dk
  • Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har anbefalet denne side til andre, og hvor mange gange jeg selv har brugt den som ”fyld” i min undervisning. Den er en guldgrube af opgaver og små læringsspil til engelsk (og tysk), og den er gratis! Hvis du ikke kender den, er det på tide, at du tjekker den ud. Der er i øvrigt også en masse spil, man kan printe, laminere og bruge i sin undervisning. Kæmpe win!

Har I andre idéer til vikaren i engelsk?