80-året for krigens afslutning: 10 idéer til din tyskundervisning

Der er mange muligheder for at arbejde interaktivt med afslutningen på 2. Verdenskrig. Her er tyskrådgiverens tips.

Offentliggjort Sidst opdateret

I disse dage er det 80 år siden 2. Verdenskrig sluttede. Det er en rund fødselsdag, og alene derfor er der grund til ekstra opmærksomhed. Ser man på verdenssituationen i dag, er der også gode grunde til at forholde sig til krigen. Både hvordan den startede, og hvordan den sluttede. Jeg har undersøgt nogle muligheder for at arbejde med krigens afslutning i tyskundervisningen.

En brutal børnesang

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Bjarne Czeloth er Folkeskolens tyskrådgiver og Rikke Hjort Hvillum er franskrådgiver. Deres opgave er dele deres refleksioner om fagene, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte dem, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: Du kan skrive til Bjarne Czeloth på bjarneczeloth@gmail.com og Rikke Hjort Hvillum kan du komme i kontakt med på rihh@aarhus.dk.

Maikäfer flieg er titlen på en tysk børnevise, som har eksisteret i Tyskland siden 1800-tallet. I al dets korthed er indholdet deprimerende og beskriver en del af krigens rædsler på fem linjer:

Maikäfer flieg

Dein Vater ist im Krieg

Mutter ist im Pommerland

Pommerland ist abgebrannt

Maikäfer flieg.

Det er tankevækkende, at dette er en børnesang. 'Maikäfer flieg' er også titlen på en børnebog skrevet af den østrigske forfatter Christine Nöstlinger. Jeg læste den, da jeg var barn, og den har gjort så stort et indtryk på mig, at jeg stadig husker ting fra den. Bogen skildrer krigens slutning fra et børneperspektiv. Den beskriver børnenes hverdag og tanker før og efter de sovjetiske troppers ankomst.

Christine Nöstlinger er i øvrigt en slags østrigsk Astrid Lindgren. Mange af hendes tekster har udgangspunkt i børneperspektivet. De er skrevet til og om børn. En af dem indgår i antologien 'Gestern war noch Krieg'. Jeg har forsøgt at finde den online, men desværre uden held (måske et indkøb for CFU?). Til gengæld har jeg fundet noget undervisningsmateriale til den, hvor der også er opgaver, som kan løses uden bogen. Materialet, som fokuserer på byen Hamborg, indeholder blandt andet en poetry slam-tekst af Claus Günther, og nederst i pdf-filen er der et hav af links til andre sites. Ikke alle links virker, men der er også guldgruber med yderligere undervisningsmaterialer.

Krigsbegreber på tysk

'Der Krieg und ich' er en serie i 8 afsnit, som også handler om 2. Verdenskrig fra et børneperspektiv. Hvert afsnit følger børn fra forskellige lande. I forhold til krigens afslutning kan man se afsnit 7 'Justus aus Deutschland'. Afsnittet følger en flok drenge, som bliver indsat i Volkssturm, som er regimets grusomme, sidste og håbløse forsøg på at forsvare Tyskland mod de allierede. Afsnittet vækker tanker om Napola, og man kan se det som en forberedelse til filmen.

Serien kan tilgås med tyske undertekster på mitcfu. Linket nedenfor fører til Planet Schule. Planet Schule er en fantastisk kilde til autentiske tekster, som man kan bruge i undervisningen. I forbindelse med serien er der til hvert afsnit et manuskript, som man kan arbejde med i undervisningen. Nederst på den side, jeg linker til, ligger der en del undervisningsmaterialer, som man kan bruge. Der er også en omfattende ordliste med forklaringer på forskellige krigsrelaterede begreber. I ordlisten er der mange gamle fotografier, som også vil kunne benyttes i undervisningen.

'Napola' og 'Der Untergang'

To klassikere i tyskundervisningen er 'Napola' og 'Der Untergang'. 'Napola' er på mange måder sørgelig. Den beskriver nogle af de værdier, man havde i Nazityskland, samt nogle af de grusomheder, som fandt sted. Vi følger den 16-årige Friedrich, som gerne vil forfølge sin boksekarriere. Men der er krig, og Friedrich bliver mod faderens vilje suget ind i nazismen, og melder sig selv ind på en nazistisk eliteskole. Filmen hænger godt sammen med 'Justus aus Deutschland', fordi den beskriver, hvordan blandt andet børn bliver dehumaniseret og indoktrineret. Filmen kan ses på mitcfu, hvor der også ligger links til undervisningsmaterialer.

'Der Untergang' kan være en tung sag, både i omfang og indhold. Men den er god, og om ikke andet, kan man se den som Tysklands- og historieinteresseret. I denne sammenhæng er også Traudl Junges autentiske kommentar i begyndelsen af filmen også interessabt. Den er absolut ikke uden relevans i dag. Filmen ligger på mitcfu, og der er link til en undervisningsvejledning. Hvis man har den luksus, at man kan tage på lejrskole til Berlin, eller hvis man selv kommer til Berlin, vil jeg anbefale, at man besøger førerbunkeren. Hvis det lykkes at finde den, vil jeg også anbefale, at man tager en tur i Berliner Unterwelten. Mere om Traudl Junge og historien kan man se i 'Tematirsdag', som også ligger på mitcfu. Udsendelsen er lang, men man kan nøjes med at se udvalgte afsnit.

For at lette lidt på stemningen kan man slutte af med at se 'Adolf - Ich hock’ in meinem Bonker'. Det er en lille animationsfilm, som er til den humoristiske side. Filmen linker jeg til nedenfor. Bag filmen står Walter Moers, som nogle måske genkender som tegneren bag 'Kleines Arschloch'. Walter Moers er provokerende og absolut politisk ukorrekt, men jeg synes, at han er sjov.

Hvis du skulle befinde dig i nærheden af Berlin

Nu har jeg forsøgt at google mig frem til arrangementer, som skal minde om krigens afslutning i Tyskland. Man kan da også finde noget, men mit indtryk er, at arrangementerne ofte henvender sig til ældre mennesker. Samtidigt, men det er måske meget naturligt, kommer der rigtig mange resultater, som ligger i Berlin-området. Derfor har jeg også kigget på min tro følgesvend i tyskundervisningen, 'Logo'. Umiddelbart kan jeg ikke rigtig finde noget her, men jeg fandt deres sted for tysk historie, som jeg linker til nedenfor.

Sidst, men ikke mindst, faldt jeg også over nogle interaktive opgaver på hanisauland.de, som er nemt tilgængelige sprogligt og indholdsmæssigt.

Jeg vil slutte af med to ting

Nu har jeg kigget lidt på de blogindlæg, jeg har skrevet på det sidste. Måske hælder jeg nogle gange til den alvorlige side. Lige nu har det handlet om krigen, og sidste gang var der protestsange på programmet. Derfor vil jeg bestræbe mig på at finde et mere livsbekræftende emne næste gang. Derudover fandt jeg i granskningen af mine indlæg et, som måske fortjener en genudsendelse. For to år siden skrev jeg nogle tanker om det at få hjælp i afgangsprøvetiden, og det er måske meget aktuelt for nogle af os lige nu.