Blog

Foto:Pixabay.com

Fransk, fodbold og fest forude:Inspiration til VM i fodbold

Der er fodboldfest om lidt - også for fransklærere og vores fodboldglade elever

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Bjarne Czeloth er Folkeskolens tyskrådgiver og Rikke Hjort Hvillum er franskrådgiver. Deres opgave er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte dem, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: Du kan skrive til Bjarne Czeloth på bjarneczeloth@gmail.com og Rikke Hjort Hvillum kan du komme i kontakt med på rikkehjorthvillum@gmail.com

Rigtig mange af mine elever elsker fodbold og de har store mængder af viden om franske spillere, franske klubhold og Frankrigs fodboldlandshold Les Bleus. De slynger om sig med navne og anekdoter om Benzema, Pogba, Griezmann, Mbappé og her kan vi i den grad tale om, at eleverne er eksperter på kompetenceområdet “Kultur og samfund”. De vil til enhver tid kunne indgå i en simpel samtale med en fransktalende om Le foot og opleve et kulturmøde med masser af mening.

Udover at jeg oplever, at mine elever har konkret viden om fransk fodbold, der kan bruges i undervisningen, så ser jeg samtidig et tema om Les Bleus/ La Coupe du monde au Qatar som en oplagt mulighed for at gøre eleverne nysgerrige i forhold til en mangfoldig og spændende fransksproget verden. Det franske fodboldlandshold har rødder i hele den frankofone verden og dermed er vejen banet for samtaler og indsigt i mange forskellige måder at tale fransk og mange forskellige måder at være og agere i de mange lande og områder rundt om i verden, hvor fransk benyttes.

Allez Les Bleus

Uanset hvordan man har det med La Coupe du monde au Qatar (korruption, brud på menneskerettigheder - listen over ikke fodboldrelaterede områder er lang), ja, så er her en oplagt mulighed for at bringe et emne på banen, hvor eleverne i den grad er eksperter og kan blomstre med masser af viden.

Så jeg har besluttet mig for at gå med og sammensætte enkle opgaver, hvor mine elever kan få en sproglig og kulturel oplevelse ud af, at der lige om lidt venter en autentisk begivenhed, hvor Danmark og Frankrig ovenikøbet skal mødes på banen.

Både mine yngre såvel som mine ældre elever danser og synger med på Ramenez La Coupe à la maison:

https://www.youtube.com/watch?v=RHb5LKnnxLg&ab_channel=LARUCHEMUSIC


Sangen, der udkom efter at Frankrig i 2018 vandt VM, er nu aktuel igen og kan bruges som en intro til at arbejde med Les Bleus. Eleverne kan lave en opgave med Fais une présentation de….og de forskellige spillere, der nævnes i sangen kan portrætteres på fransk med navn, fødselsdag, klub, antal af landsholdskampe, mål, position på banen. I den forbindelse er det oplagt at have fokus på ordforråd og med et simpelt kendskab til un ballon, un but, un footballeur, une équipe, un club, un match, un défenseur, un attaquant, un gardien, un maillot, dribbler et courir, kan der udtrykkes meget.S

Den officielle hjemmeside https://www.fifa.com/fifaplus/fr/tournaments/mens/worldcup/qatar2022 er oplagt at bruge til en opgave, hvor eleverne skal gå på opdagelse på en autentisk side og eksempelvis finde frem til Les qualifiés, les groupes, les matches - où et quand - og lave enkle samtaler ud fra fakta.

Kampen d.26.november mellem Danmark og Frankrig er særlig interessant og her kan man tjekke holdopstilling og positioner på banen: https://www.fff.fr/article/8465-la-liste-des-vingt-cinq-pour-le-mondial.html - og fortsætte med gætterier på resultatet og efterfølgende lave en reportage fra kampen i enkle vendinger.

Mon eleverne kender historien om den danske landsholdsspiller Pierre Emile Højbjerg, der kunne have valgt at stille op for Frankrig, da han har dobbelt statsborgerskab? Tænk hvis de kunne finde et klip med Pierre Emile på de sociale medier, hvor han taler fransk - det ville jeg gerne udlove en lille præmie for…

Har man ældre elever, der kan overskue lidt input i forhold til den kristiske side af VM, så findes der udtalelser fra kendte fransktalende, der udtrykker deres holdning - eksempelvis fra Eric Cantona, skuespiller og tidligere fodboldspiller: "Je ne regarderai pas un seul match de cette Coupe du monde au Qatar. C'est une aberration écologique, avec tous ces stades climatisés... quelle folie, quelle stupidité ! Mais surtout, surtout, une horreur humaine." Gå på opdagelse i de transparente ord og giv eleverne til opgave at formulere enkle sætninger begyndende med "À mon avis..." - så er der mulighed for også at få inddraget en anden side af festen.

Fest og fejring af fransklærere

Det er ikke kun fodboldfest, der løber af stablen i november, men også den årlige Journée internationale des professeurs de français. Fest og fejring af fransklærere foregår fredag d.25.november fra kl. 14.30 til 17.00 på Det Franske Institut i København. Arrangementet afholdes, så man både kan deltage fysisk og online. Det er et gratis arrangement, men tilmelding er obligatorisk, så klik på linket og vær med denne eftermiddag til at fejre dig selv og alle dine franske kolleger.

https://www.fransksprog.dk/da/fransksprog-dk/den-internationale-fransklaererdag-2022

Alors bon match et bonne fête - det er tid til at fejre fodbold - og fransklærere!