Vinteraktiviteter i tyskundervisningen

Vinter og sne fylder traditionelt mere i Tyskland, end i Danmark. Men lige nu er der masser af sne, og det er oplagt at arbejde med den side af vinteren i tyskundervisningen.

Publiceret Senest opdateret

Nu er jeg spændt på, hvor mange elever jeg har i kommende uge. Sidste uge var der et noget varieret fremmøde, og selvom det ikke sner længere, er mange gader, fortove og cykelstier stadigt svære at bevæge sig på, og den offentlige transport kører heller ikke helt på skinner endnu. Vi må se. 

Under alle omstændigheder har jeg fundet nogle sider, som jeg vil bruge i undervisningen, og jeg vil gerne dele dem her. Rækkefølgen er nogenlunde i stigende sværhedsgrad. Jeg tænker, at man muligvis kan bruge de sidste som opgivelser i niende klasse. De første arbejder med et basalt ordforråd i forhold til den form for vinter, vi har nu.

Deutsch lernen: Der Winter, Schnee und Eis

https://www.youtube.com/watch?v=YHQqMJHmSdo

Her bliver der arbejdet med et basalt ordforråd i forhold til vinter. Der vises korte, simple sætninger, som også bliver læst op. Sætningerne understøttes af enkle illustrationer. Oplæsningen er stille og rolig, og arbejder man med filmen i undervisningen, kan man stoppe den i slutningen af hvert billede og oversætte fælles. Alt efter niveau, og hvor meget tid man vil bruge på filmen, kan man bede eleverne om at skrive gloser ned, evt. endda delt op i ordklasser. 

So entsteht Schnee

https://www.zdf.de/kinder/logo/erklaerstueck-schnee-100.html

En ultrakort film om, hvordan sne opstår. Filmen minder om de forklarende videoer fra Logo!’s nyhedsudsendelser. De mundtlige forklaringer bliver understøttet af små multimodale animationer. Idet filmen er så kort, kan man se den flere gange og i klassen arbejde sig hen imod en forståelse af ordene. 

Im Winter draussen

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Bjarne Czeloth er Folkeskolens tyskrådgiver og Rikke Hjort Hvillum er franskrådgiver. Deres opgave er både at dele deres refleksioner i indlæg, at deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte dem, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: Du kan skrive til Bjarne Czeloth på bjarneczeloth@gmail.com og Rikke Hjort Hvillum kan du komme i kontakt med på rihh@aarhus.dk.

https://www.youtube.com/watch?v=dWNvdfZ9n08

Denne lille film handler om forskellige ting, man kan lave ude i sneen. Olivia fortæller om, hvilket tøj hun tager på i forhold til kulden, og man følger hende på en tur gennem sneen. Hun fortæller om sneengle, dyrespor, om at kigge i isen, glide på den, om at lave sæbebobler i frostvejr og om at gå ind i varmen igen.

Filmen fandt jeg i øvrigt i ARD Mediathek, hvor den ikke kunne afspilles. Heldigvis har ARD også en youtube-kanal, hvor det godt kunne lade sig gøre. Og dér ligger der også rigtig mange andre småfilm, man kan bruge.

Was wisst ihr über Schnee

https://www.zdf.de/kinder/logo/schnee-fakten-100.html

En side med 8 udsagn om sne. Nogle udsagn er rigtige, andre er falske. I teksten nedenunder bliver det rigtige svar forklaret. Man kan dele sin klasse op i 8 grupper, og hver gruppe får til opgave at oversætte teksten ved hjælp af ordbogen.

Tekster til de ældre klasser

Her følger der 6 sider, som efter min mening er egnede til de ældre klasser. Og så kan man jo overveje, om man kan bruge dem som opgivelser til afgangsprøven.

https://www.campz.de/info/20-abenteuer-und-aktivitaeten-im-winter/

- En tekst med forskellige muligheder for vinteraktiviteter.

https://www.zdf.de/kinder/purplus/bilder/snowboard-wintersport-128.html

- Billeder af forskellige vintersportarter med få forklarende sætninger.

https://www.ardmediathek.de/video/zwischen-spessart-und-karwendel/das-snow-surf-brett-aus-dem-allgaeu/br-fernsehen/Y3JpZDovL2JyLmRlL3ZpZGVvLzI2ZmUzZGM0LTI2ZWQtNGFlYS1iYWI1LTYxMDk5N2Y4NDVhOA

- En 10-minutters film om snowboarding i Tyskland.

https://www.zdf.de/kinder/logo/fakten-ueber-ski-freestyle-100.html

- Billeder og tekst om Ski Freestyle.

https://www.ardmediathek.de/video/tigerenten-club/samuel-im-wintersport-internat/kika/Y3JpZDovL3N3ci5kZS9hZXgvbzEyMDAxNTk?isChildContent

- Samuel besøger Aliah Eichinger, der som 15-årig blev tysk mester i disciplinen Freeski. 

https://www.youtube.com/watch?v=SXz6F7JyRfo

- Et lille portræt af Aliah Eichinger. Portrættet har nogle år på bagen, og efter OL-deltagelsen i 2022 har der så vidt jeg kan se været lidt stille omkring hende. Dog har hun en aktiv instagramprofil, og hvis man selv, eller ens elever er interesserede, kan man gå på opdagelse og måske finde ud af, hvad der rører sig i hendes liv.