Blog

Starten er gået til et nyt skoleår

Allez Allez - et nyt skoleår er i gang

C’est la rentrée og i denne uge går det løs på franskhold på de skoler, hvor elever heldigvis har muligheden for at vælge sproget til.

Publiceret Senest opdateret

For mange elever har det franske været helt på pause, så der skal fyres op under sproget, lysten og glæden ved at skulle i gang igen. Jeg sender derfor altid inden starten en besked på Aula til mine franskhold, hvor der bliver budt velkommen til et nyt skoleår krydret med alt det spændende, der venter - og en opfordring til at bringe oplevelser med sproget med i klassen fra første gang vi mødes. Vi skal have gang i vores appetit igen - de skal glæde sig!

Mine ældste elever modtager en besked på fransk, enkelt formuleret med info de kan forstå - hvor vi mødes, ugedage, tidspunkt, lidt om aktiviteter mm, så vi allerede er i gang med at aktivere sproget inden første dag i klassen. Elever, der skal møde sproget for første gang, modtager en besked om, hvor magisk og spændende det er, at de nu står overfor en rejse ind i et nyt sprog. 

Samtalen i forberedelseslokalet kredser i ugen op til skolestart særligt meget om årets emner, aktiviteter og indsatser. Noget kan genbruges, andet skal ændres, nyt kommer til og meget opstår undervejs. Sprogfag er dynamiske og der opstår hele tiden en masse nyt og spændende at gribe fat i - sæt også eleverne i gang - lad dem finde franske/frankofone film, musik, serier, influencers, sportsbegivenheder, reality programmer - så den fransktalende verden også åbnes for dem ved hjælp af disse muligheder.

Jaune+jaune=Jonas

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Bjarne Czeloth er Folkeskolens tyskrådgiver og Rikke Hjort Hvillum er franskrådgiver. Deres opgave er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte dem, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: Du kan skrive til Bjarne Czeloth på bjarneczeloth@gmail.com og Rikke Hjort Hvillum kan du komme i kontakt med på rikkehjorthvillum@gmail.com

Enkelte elever har måske været så heldige, at de har været i Frankrig eller på anden måde mødt sproget i løbet af sommeren. Det skal vi naturligvis gribe - alt hvad vi kan få frem af elevernes oplevelser med sproget, er en fest. Selvom man ikke har været ude at rejse, så har vi jo heldigvis stadig sommerens vingesus siddende i kroppen og hvad giver mere mening end at tage sit afsæt der. Præcis som forrige sommer sørgede Jonas Vingegaard og alle de andre danske ryttere for, at vi havde blikket rettet mod Frankrig i 3 uger. Jeg kan igen kun glædes over, at vi får det franske serveret på et sølvfad - smukke billeder fra Frankrig, byer, floder, landskaber og franske ord, der dukker op på skærmen og i ørerne på os. En dagslang tv-transmission fra den franske hovedstad hvor rigtig mange danskere tog del i festen - måske har en enkelt elev endda selv været til stede og kan berette fra oplevelsen. For mig giver det god mening at begynde året med at genbesøge Tour festen - se på ruten, se klip fra TV, beskrive billeder, samtale om hold, trøjernes betydning….sproget får liv og fællesskab med det, der sker udenfor skolen - det er så vigtigt, at eleverne får øje på det.

Appetit på sprog

Rytternes fantastiske fysiske formåen er altid et stort samtaleemne, men som sproglærer bliver jeg mere optaget af deres jonglering med sprog. Rytterne imponerer mig altid - de skal som oftest kunne begå sig på flere sprog og man ser dem kaste sig ud i interviews på fransk, italiensk, engelsk, spansk - langt fra perfekt, men de er kommunikative og det er meget inspirerende. Modet til at kaste sig ud i et sprog - det vil jeg gerne, at mine elever får øje på - og rytterne kan bruges som en slags rollemodeller. Bliver en rytter ansat på et fransk cykelhold, så drejer det sig om hurtigt at få opbygget et ordforråd for at kunne klare sig - og så kaster man sig ud i kommunikation - for skal de hurtigt ind på livet af deres holdkammerater, lære dem at kende og samarbejde, ja, så er sprog vejen frem…

Autentisk sprogarbejde

Tour de France får os til at vende øjne og ører mod Frankrig om sommeren. En anden meget stor sportsbegivenhed, Les Jeux Olympiques, finder sted i Paris i 2024. Igen en gave til vores arbejde som fransklærere, da dette kæmpe arrangement er et oplagt afsæt for et spændende, autentisk og aktuelt sprogarbejde på vores franskhold, til de yngre såvel som til de ældre elever. Det bliver helt sikkert en del af min plan til foråret og der er allerede god mulighed for at følge med: https://www.paris2024.org/fr/

Kære fransk kolleger - Trænger I til ny inspiration og gode samtaler om franskfaget så begynd skoleåret med at melde jer til det meget fine program:

« Le français en mouvement » på Rencontres pédagogiques 2023 d.14/15.september på KP. Et arrangement der helt sikkert vil være med til at højne sprogglæden og sproglysten

https://www.fransksprog.dk/da/fransksprog-dk/rencontres-pedagogiques-2023

Très bonne rentrée scolaire med fuld fart på sprogglæden og appetit på det franske!