Blog

Weihnachten

Også i tyskfaget kan man bruge juletiden til at variere undervisningen og til at tage udgangspunkt i noget, der interesserer eleverne. Her er nogle idéer, man kan bruge direkte eller videreudvikle.

Publiceret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Bjarne Czeloth er Folkeskolens tyskrådgiver og Rikke Hjort Hvillum er franskrådgiver. Deres opgave er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte dem, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: Du kan skrive til Bjarne Czeloth på bjarneczeloth@gmail.com og Rikke Hjort Hvillum kan du komme i kontakt med på rikkehjorthvillum@gmail.com

Nikolausabend

En meget udbredt tradition i Tyskland er, at man fejrer Nikolausabend. 6. december er Nikolaustag, og festligholdelsen begynder dagen før. Man pudser en støvle, som man om aftenen stiller i vindueskarmen. I løbet af natten, mens man sover, kommer Nikolaus på besøg og lægger en lille gave, slik, mandariner eller lignende i støvlen. Dette finder man når man vågner om morgenen, og bliver glad.

Om aftenen synger man også “Lasst uns froh und munter sein” for at øge sandsynligheden for at Nikolaus kommer forbi. I teorien er det nemlig ikke sikkert, at han kommer forbi, for Nikolaus besøger kun de mennesker, der har været artige.

De uartige kan til gengæld risikere at få besøg af eksempelvis Knecht Ruprecht, eller endnu værre af Krampus. Begge afstraffer de uartige børn på forskellig vis.

Om Knecht Ruprecht kan man læse her https://www.t-online.de/leben/familie/id_60848598/rechte-hand-des-nikolaus-knecht-ruprecht-der-boese-gegenspieler.html

Nederst i artiklen er Theodor Storms digt “Knecht Ruprecht”. Digtets stemning minder delvist om noget, Rammstein kunne have sunget.

Om Nikolaus kan man blandt andet læse her https://www.br.de/kinder/nikolaus-woher-kommt-der-advent-kinder-lexikon-100.html, og teksten til “Lasst uns froh und munter sein”, findes her https://kinderliederzummitsingen.de/lasst-uns-froh-und-munter-sein/

Alt efter klassetrin, kan man lade eleverne arbejde med teksterne med hjemmelavede opgaver, bruge dem som autentiske tekster, eller tillempe dem, så de passer i sværhedsgrad.


Lebkuchen

Også i Tyskland er det en udbredt tradition at bage i juletiden. Man kan google sig til mange opskrifter med søgeordene Weihnachten og backen, men her er der en forholdsvis enkel opskrift på Lebkuchenfiguren: https://www.backenmachtgluecklich.de/rezepte/lebkuchenmaenner.html


Wunschzettel

En mulighed for at arbejde med ordforråd er når man etablerer en ønskeseddel. Eleverne kan starte med at skrive deres egen ønskeseddel på tysk, gerne ved brug af ordbog. En variation kan være fiktivt at give eleverne 10.000 euro, som de eksempelvis kan bruge på https://www.otto.de/

Ønskeseddelordforrådet kan man træne ved at bruge en tillempet version af “Skibet er ladet med …”. Her kan man for eksempel bruge “Zu Weihnachten wünsche ich mir …”


Weihnachtslieder

Sidst men ikke mindst er der mulighed for at arbejde med julesange. Ud over “Lasst uns froh und munter sein”, er der for eksempel klassikere som “Leise rieselt der Schnee”, “Stille Nacht, heilige Nacht”, “Schneeflöckchen, Weissröckchen” og andre.

Derudover findes der også nyere sange, men det er nok en god idé at lytte til dem, før man præsenterer dem for sine elever. For eksempel kan man lytte til Sido med “Weihnachtssong”; Die Toten Hosen med “Weihnachtsmann vom Dach”; ÉSMaticx med “Weihnachten rentiert sich” og Manuellsen med en anden “Weihnachtssong”. Men der er mange sjove ting derude.

Der er mange muligheder. Skriv gerne, hvis du har andre idéer :-)

Powered by Labrador CMS