Foto: Rikke Hjort Hvillum

Aller-Retour 

Vupti gik en sommer! Aller en vacances og afsted mod ferielandet - og nu på vej retour mod liv i fransklokalet igen

Offentliggjort Sidst opdateret

Sikke en sommer! Fyldt med franske fristelser! Måske har man ikke selv befundet sig fysisk i det franske, men c'est pas grave da det alligevel har været en sommer med Frankrig i fokus. En rigtig lækkerbisken for en fransklærer, da det bugner med begivenheder, man slet ikke kan lade være med at tage fat i og bruge som en “apéro” til skolestarten.

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Bjarne Czeloth er Folkeskolens tyskrådgiver og Rikke Hjort Hvillum er franskrådgiver. Deres opgave er dele deres refleksioner om fagene, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte dem, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: Du kan skrive til Bjarne Czeloth på bjarneczeloth@gmail.com og Rikke Hjort Hvillum kan du komme i kontakt med på rihh@aarhus.dk.

Le foot et Mbappé

Allerede før ferien helt var over os, var EURO 2024 skudt i gang. Rigtig mange af mine elever er fodboldentusiaster og vi kan ikke undgå at tale fodbold, når store begivenheder finder sted. Jeg er ikke selv den store kender på området, men gør gerne plads til “quoi de neuf” i begyndelsen af timen, så de elever der ved noget, kan delagtiggøre resten i deres viden eksempelvis om det franske landshold. Det er en hurtig smutvej til lidt ekstra engagement i undervisningen og samtidig nye gloser til ordforrådet - og i fodbold - og sport generelt findes masser af transparente ord, som gør, at der hurtigt kan formidles info om le résultat, le match, l’attaquant et le défenseur….. fra begynderhold til mine ældste klasser er der altid enkelte elever, der er holdets helt egne sportsjournalister, der er klar til at bringe “Toute l'actualité sur le sujet SPORT” ind i klasserummet.

For hverken det franske eller det danske landshold gik det helt, som man havde håbet til sommerens EM.

Til gengæld fulgte et par gode historier særligt omkring storspilleren Kylian Mbappé, mange elevers store helt store idol. Han tog fokus bl.a grundet sin nez cassé og den masque, han blev udstyret med efterfølgende.

Desuden kom han i vælten med sin opfordring til at gå til stemmeurnerne i forbindelse med valget til parlamentet;

https://www.youtube.com/watch?v=wsNESV-rqVU Et interessant klip som kan sniges ind i den første undervisning efter ferien hos de lidt ældre elever, så man også lige får vendt det vigtige franske valg og de to meget forskellige og overraskende udfald i valgrunderne.

Budskabet nåede ud - også helt til Bondy, Mbappés hjemby;

https://www.francetvinfo.fr/elections/legislatives-2024-a-bondy-l-appel-de-kylian-mbappe-contre-les-extremes-a-ete-entendu-par-les-electeurs-toujours-pas-completement-concernes_6609228.html 

Hvor og hvad “Bondy” egentlig er for et sted - og om det måske har en sammenhæng med Mbappés udmeldinger, kan man være lidt nysgerrig på. Der er et fint lille klip fra stedet på dansk/fransk lavet i forbindelse med VM finalen i 2022, som er helt oplagt at bruge i undervisningen.

https://www.dr.dk/sporten/fodbold/vm/dr-besoeger-kylian-mbappes-hjemmebane-i-en-fattig-forstad-det-er-vildt-han#!/

Sidst, men ikke mindst skiftede fodboldidolet i løbet af sommeren til den spanske storklub, Real Madrid. Rigtig mange af mine elever følger ham på insta, ser hans posts og lytter til ham - og har de endnu ikke set klippet her; https://www.instagram.com/reel/C9fQDGKMEWN/ - så er der ingen tvivl om, at jeg som noget af det første vil vise det til mine elever. Mbappé taler spansk, men indslaget er tekstet på fransk og det vigtige budskab er en gave til vores opstart, : “Je n’ai pas peur de parler ou de faire des erreurs. C’est comme ça que je vais apprendre”. ➡ Jeg er ikke bange for at tale eller for at lave fejl. Det er sådan, jeg kommer til at lære.

Den sætning kan vi alle begynde året med på vores sprogophold - begyndere såvel som fortsættere.

Paris og une soirée inoubliable

De forrige sommers eufori omkring Tour de France og danske Jonas Vingegaard på toppen af podiet i Paris, levede ikke helt op til tidligere, men han blev dog en stærk nr.2. Dette års tur sluttede af i Nice, da Paris jo er optaget af en anden stor sportsevent - Les jeux Olympiques! Ja, det fornægter sig ikke - hele verden kigger for øjeblikket mod Paris. Den fantastiske åbning på Seinen https://www.francetvinfo.fr/les-jeux-olympiques/ceremonies-d-ouverture-et-de-cloture/paris-2024-les-images-epoustouflantes-de-la-ceremonie-d-ouverture_6690042.html og konkurrencerne, der nu er i fuld gang. Hver evig eneste dag op til skolestart vil det buldre det ind med autentiske begivenheder, billeder, sprog - ikke bare fra Paris, men fra hele Frankrig og endda så langt væk fra som Teahupoo ved Tahitis olympiske bølger, hvor surf konkurrencerne foregår.

Endnu en gave og et oplagt afsæt for opstarten her efter sommerferien. På alle mine hold er det der, vi begynder i år - i den festlige anledning af Les jeux Olympiques - følg med her;https://olympics.com/fr/paris-2024 

Festen fortsætter med Les jeux paralympiques fra d.28.august, som blot åbner for endnu flere spændende muligheder for at bringe aktualitet og autencitet ind i undervisningen ved f.eks at gå på opdagelse i atleter, discipliner, medaljer, resultater…..

Sæt fut under OL-feberen ved at fyre op for sangen fra åbningsceremonien med Aya Namukara, der kommer dansende ud fra L’Académie française, hvor La Garde républicaine tilslutter sig hendes dans til det store hit Djadja: https://www.dailymotion.com/video/x92y9ea

Og sidst men ikke mindst den magiske afslutning med Celine Dion, der fra Eiffeltårnet fremførte Edith Piafs “L’Hymne à l’amour” for øjnene af hele verden: https://www.youtube.com/watch?v=D7FMMjqKvaM

Bravo! Så er et nyt skoleår skudt i gang for fuld fransk udblæsning!

Sæt kryds i kalenderen

Når der nu skal gang i planlægningen og det sproglige årshjul skal rulle, så husk at få plads til Den Europæiske Sprogdag d.26.september. I den forbindelse er der udskrevet en konkurrence, som kan igangsættes på et hold - eller måske kan man få alle sine gode sprogkolleger med på ideen, så hele skolen er med til at åbne sprogskatten og det tvær-sproglige samarbejde allerede fra årets start; https://ncff.dk/til-din-undervisning/den-europaeiske-sprogdag/konkurrence

HUSK endelig også at få dig og dine franskkolleger tilmeldt til Les Rencontres pédagogiques 2024 le 3 et le 4 octobre 2024 à l’Université d’Aarhus, avec pour thématique « Le français, langue plurielle »læs mere her:

https://www.fransksprog.dk/fransksprog/rencontres-pedagogiques-2024

Très bonne rentrée scolaire!