Blog

Katutura - township i Windhoek

Tyskland som kolonialmagt

Publiceret Senest opdateret

Der er fokus på kultur og samfundsforhold i tysktalende lande i folkeskolens tyskundervisning. Men hvor tit bliver der egentlig undervist i Tysklands kolonialisme og om de tidligere kolonier, hvor man stadig taler tysk? 

Jeg er nødt til at indrømme, at jeg aldrig har gjort det. 

På Instagram følger jeg kontoen ardmediathek, hvor der ofte dukker interessante ting op. For nylig var der et indslag om den tyske kolonialisme i Namibia. Indslaget var en appetitvækker til et dokumentarprogram, som jeg så efterfølgende. Et link til programmet er nedenfor.

Tyske spor

I Namibia er der tyske gadenavne. Der bliver brygget øl efter Reinheitsgebot. Der er tyske pølser og oste. Der er statuer og billeder, som skal minde om de tyske soldater, som gjorde tjeneste i de 31 år, kolonitiden varede. 

En del af befolkningen taler tysk. Der er tyske foreninger, der er en tysk evangelisk menighed, og der er sågar et karneval, inspireret af de tyske karnevaller i Sydtyskland, i Namibias hovedstad Windhoek, samt en oktoberfest. 

Den grumme fortid

Knap så mange statuer handler om den tyske kolonialismes ofre. Det er ikke umiddelbart synligt, at man i Namibia havde koncentrationslejre og at tusindvis af landets indbyggere døde, mens de under grusomme arbejdsforhold arbejdede for kolonimagten. 

Nogle år før Første Verdenskrig indledte landets oprindelige befolkning en opstand. Den blev brutalt slået ned og titusinder af mennesker blev dræbt. Dette bliver betegnet som det 20. århundredes første folkedrab. Den tyske generalløjtnant Trotha gav ordre til at oprørerne skulle dræbes eller drives i ørkenen, også kvinder og børn.

Kolonialismens spor

Først i 1990 blev Namibia selvstændigt. Efter det tyske koloniherredømme blev landet forvaltet af Sydafrika. I dag ejer de hvide efterkommere 70% af landområderne. 

Denne strukturelle ulighed gør, at efterkommerne af den oprindelige befolkning ikke har de samme muligheder for økonomisk udvikling som efterkommerne af kolonisterne. De lever et liv randområder - både geografisk og økonomisk.

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Bjarne Czeloth er Folkeskolens tyskrådgiver og Rikke Hjort Hvillum er franskrådgiver. Deres opgave er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte dem, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: Du kan skrive til Bjarne Czeloth på bjarneczeloth@gmail.com og Rikke Hjort Hvillum kan du komme i kontakt med på rikkehjorthvillum@gmail.com

Tysk kolonialisme i undervisningen

Efter min mening er det oplagt at beskæftige sig med den tyske kolonialisme i folkeskolens tyskundervisning. Arbejdet kan belyse og nuancere dele af tysk historie og af verdenshistorien. Der er mulighed for at have samtaler om, hvorfor verden i dag ser ud som den gør, og om strukturelle uretfærdigheder. 

Nedenstående videoer kan bruges som undervisningsmateriale, men jeg har også fundet en Lehrplan, som peger på, at man i Tyskland - i dette tilfælde i Bayern - arbejder med kolonialismen. Dokumentet viser blandt andet nogle konkrete eksempler på elevprodukter, og indeholder også nogle links. Ikke alle virker, men nogle gør, og ellers kan man lade sig inspirere og google videre.

De to sidste links er en meget interessant podcast om problemfeltet undervisning i racisme og kolonialisme, samt manuskriptet dertil. 

Kommentér gerne, hvis du har didaktiseringsidéer, spørgsmål eller kommentarer.

https://www.ardmediathek.de/video/doku-und-reportage/deutsche-schuld-namibia-und-der-voelkermord/ndr/Y3JpZDovL25kci5kZS9wcm9wbGFuXzE5NjMyOTkyOV9nYW56ZVNlbmR1bmc

Namibia und die koloniale Vergangenheit | Mit offenen Karten | ARTE

Kolonie einfach erklärt (explainity® Erklärvideo)

Aufarbeitung deutsche Kolonialzeit: Entwicklungsminister unterwegs nach Namibia

https://www.swr.de/swr2/wissen/kolonialgeschichte-im-schulunterricht-zu-weisse-perspektive-102.html

https://www.swr.de/swr2/wissen/220826-kolonialgeschichte-im-schulunterricht-100.pdf