Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

Den fransk/spanske forbindelse

“Rejs med…..” og det gjorde vi. Vi tog en introduktion til fransk og spansk - og næsten uden forudsætninger. Alligevel mærkede vi suset fra noget næsten ukendt.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

7. klasses "rejse"

D. 26. september fejres 20 år med Den Europæiske Sprogdag og ud af de mange aktiviteter man kunne melde sig til via sprogdagens hjemmeside, havde jeg valgt “Rejs med….” sammen med 7. klasse. Det var to gange 45 minutters indføring i fransk og spansk sprog og kultur via en Zoom forbindelse, og eleverne var klar også selvom jeg og de ikke helt vidste, hvad der ventede dem. En franskunderviser fra Institut Français og en spanskunderviser fra Studieskolen i København - begge “ægte” -  gav os en indføring i sproget, landet, maden, hvad man skal se, hvis man rejser der samt nogle vigtige gloser. Det hele på landets sprog - selvfølgelig. De to lærere formåede at gøre sproget meget enkelt og vise billeder eller illustrationer samtidig, hvilket gjorde det lettere for eleverne at følge med og gætte sig frem til det, de ikke rigtig forstod. Der blev vist små filmklip og eleverne fik lov til at prøve kræfter med lidt fransk og spansk udtale. Ikke helt nemt men jeg var alligevel lidt overrasket over, hvor meget eleverne egentlig vidste om især fransk mad - ikke kun croissant og baguette - og adspurgt af franskunderviseren kunne de svare på, om de kunne lide det eller ej. Spanskunderviseren var fra Columbia, hvilket forvirrede eleverne lidt i starten, indtil hele den spansktalende verden blev præsenteret (og sangerinden Shakira) og nogle små forskelle i det spanske sprog i Sydamerika og Spanien blev præsenteret for os. Rigtig sjovt og spændende at få bragt et stykke af verden ind i klasselokalet og vidunderligt, at eleverne er interesserede og nysgerrige. “Hola” og “salut” har vi gået og sagt hele ugen. Jeg tror de syntes det var lidt eksotisk og jeg havde med vilje valgt to sprog, der ikke undervises i på min skole. Måske åbnede (sprog)verdenen sig lidt mere for 23 skoleelever på en helt almindelig hverdag. Hermed en anbefaling til næste års sprogdag. Prøv det.