Læs mere fra bloggen: Folkeskolens tysk- og franskrådgiver
Blog
En nytårstale og en kongekage
Det nye år i franskundervisningen kan bydes velkommen med et indblik i to traditioner: Præsidentens nytårstale Vœux aux Français og kongekagen La Galette des Rois, som sætter et endeligt punktum for julefesten.
På årets sidste aften tonede den franske præsident frem på skærmen med sin nytårstale. Med mine ældste elever ser jeg normalt altid glimt fra talen, som en opstart på det nye år, hvilket jeg også har tænkt mig skal ske, når vi nu mødes igen.
Udover muligheden for at lytte til det franske sprog i en autentisk udgave, kan der sættes fokus på kultur og samfundsforhold i en aktuel kontekst. Samtidig er det en oplagt mulighed for at gå på opdagelse i forskelle og ligheder mellem det danske og det franske på flere planer.
Præsidenten holdt talen på Palais Élysée med Tricoloren og det europæiske flag i baggrunden og han gik på til tonerne af La Marseillaise. Inden vi skal se talen i klassen, kan enkle spørgsmål igangsætte en forforståelse og en indledende samtale; Comment s'appelle le président français? Qui a le pouvoir au Danemark?
Comment s'appelle le drapeau français/le drapeau danois? Comment s'appelle l'hymne national en France/au Danemark?
Nytårstalen 2022 er lang at se i sin fulde længde med elever, men man kan sagtens nøjes med at se de første tre minutter samt afslutningen på talen for at få et indblik i årets aktuelle overskrifter.
Talen sættes i gang med en hilsen; Mes chers compatriotes og herefter en længere opremsning af hilsener til blandt andet forskellige faggrupper. Hvem er mon Les compatriotes og hvilke ord kan eleverne genkende? (...officiers et soldats…policiers, médecins...).
Der sendes en særlig hilsen til compatriotes d’outre-mer. Hvad betyder d’outre-mer? Det giver her god mening at finde kortet over alle Frankrigs oversøiske områder, så eleverne får indblik i fjerntliggende departementer/regioner og dermed også det franske sprogs geografiske placering og udbredelse.
I den indledende del af talen dukker årets emner op i overskrifter og her findes mange muligheder for at gå på opdagelse i formuleringer som:
...sortir avec beaucoup de difficultés d’une épidémie planétaire…la guerre revenue sur le sol européen après l’agression russe sur l’Ukraine et sa démocratie…de milliers de morts, des millions de réfugiés...une effroyable crise énergétique, une crise alimentaire…la vague d’inflation… la crise climatique…une année démocratique intense, l’élection présidentielle de ce printemps....une année…artistique, culturel, sportif… tant de grands moments de création et de sport.
Umiddelbart vil eleverne nok kunne se, at der findes mange ligheder mellem årets overskrifter i en fransk og en dansk kontekst.
Talen rundes af med et fokus på mange af de projekter, der venter i 2023 og afslutningsvis den klassiske sætning: Vive la République. Vive la France. Her er det oplagt at samtale om, hvad la République er og hvorfor Emmanuel Macron aldrig kunne afslutte talen med et “Gud bevare…”. De informative videoer fra France-tv un jour un question kan ofte benyttes til en kort præsentation af et emne på autentisk fransk og videoen “C’est quoi la république" kan fint bruges til at understøtte samtalen.
Selvom vi i dag skriver d.1.januar 2023, så er julesæsonen og festen ikke helt slut endnu. På fredag d.6.januar går det nemlig løs med La galette des Rois, den tærteagtige konge-kage bestående af butterdej og frangipane, hvori der gemmes en lille bønne eller figur, ligesom den danske mandel i risalamanden. Kagerne sælges overalt i de franske supermarkeder og bagerier i den første uge i januar, men er også nemme at bage selv. Nåede du ikke at bage med dine franskelever i december, så er det en oplagt mulighed nu som en opstart på det nye år og du finder nemt en opskrift med en god videoguide på fx Youtube.
Som en forklaring på, hvorfor man spiser La galette de Rois i januar, findes også her en fin intro fra France-tv un jour un question:
Med nytårstalen og kongekagen kan vi sige Bienvenue 2023. Lad os byde velkommen til et nyt år med masser af interessant og vedkommende franskundervisning sammen med vores elever og masser af inspirerende samarbejde med vores kolleger indenfor faget.
Årets første mulighed for at mødes finder allerede sted torsdag d.26.januar, hvor Fransklærernes dag afholdes i København.
Très bonne année 2023