Blog

Jonas Vingegaard a gagné Le Tour

Fantastisk "Tour" for franskfaget

Sommeren 2022 er en sommer, der går over i historien for en fransklærer….Le Tour de France kom til Danmark og ude på de danske landeveje - langt fra klasselokale og skole - udfoldede der sig en sprogfest for øjne og ører.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Bjarne Czeloth er Folkeskolens tyskrådgiver og Rikke Hjort Hvillum er franskrådgiver. Deres opgave er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte dem, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: Du kan skrive til Bjarne Czeloth på bjarneczeloth@gmail.com og Rikke Hjort Hvillum kan du komme i kontakt med på rikkehjorthvillum@gmail.com

I anledning af at Le Tour de France havde Grand Départ i København og at verdens største cykelløb yderligere skulle køre to etaper i Danmark, arbejdede mine franskelever i løbet af foråret med Le tour de France.

Blandt andet fik eleverne fra 5.årgang “Le Tour” til at blive synlig for hele skolen med deres flotte udstilling af ryttere i forskellige førertrøjer i skolens aula. Vi glædede os sammen til den franske fest, der skulle udfolde sig i Danmark i løbet af sommeren.

En fantastisk sprogfest

Og jeg må sige, at det blev en fest - en cykelfest og samtidig en fantastisk fransk sprogfest. Ude på de danske landeveje fik det franske sprog masser af liv - med franske reklameskilte på bakkerne i Odsherred, en herregård blev til et chateau, Storebæltsbroen til le pont du Grand Belt og min egen gamle skolevej hed pludselig Côte de Koldingvej.

Det var magisk, at det franske sprog foldede sig ud foran os, ikke konstrueret og didaktiseret, men sprællevende og helt autentisk.

Bon tour

Tilbage i fransklokalet her efter ferien så er snakken gået om alt det, vi sammen har været vidne til med sommerens tour. En elev har råbt “Bon tour” efter rytterne, alle ved hvor Grand Départ fandt sted, de fleste har set de flotte billeder fra afslutningen i Paris og sætningen “Jonas Vingegaard a gagné Le Tour” giver så meget mening. Det er så stort, når det lykkes, at vores elever får øje på noget med sproget, at sproget får liv og fællesskab med det, der sker udenfor skolen.

Bon tour til alle fransklærere! Lad os få sat skub i et rigtigt godt skoleår, hvor det franske sprog lever for fuld udblæsning rundt omkring på skolerne og hvor vi forhåbentlig kommer til at mødes igen på kurser og konferencer til masser af ny inspiration og gode samtaler om franskfaget.

Très bonne rentrée scolaire!