Her er Folkeskolens tyskrådgivers ideer til, hvordan man kan arbejde med ramadanen i tysk.

Ramadanen på tysk

Det er oplagt at arbejde med ramadanen i tyskundervisningen, mener Bjarne Czeloth. Det skaber nemlig en mangfoldig undervisning og gør os klogere på de forskellige levemåder.

Offentliggjort

Fredag den 28. februar begyndte ramadanen. Det ved jeg, fordi en del af mine elever er optaget af fastemåneden og taler om, hvordan de holder den på mange forskellige måder. Samtidigt blev jeg opmærksom på en artikel på NDR.de, som jeg også omtaler nedenfor.

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Bjarne Czeloth er Folkeskolens tyskrådgiver og Rikke Hjort Hvillum er franskrådgiver. Deres opgave er dele deres refleksioner om fagene, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte dem, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: Du kan skrive til Bjarne Czeloth på bjarneczeloth@gmail.com og Rikke Hjort Hvillum kan du komme i kontakt med på rihh@aarhus.dk.

Jeg har været opmærksom på ramadanen gennem de sidste mange år. Jeg har og har haft elever og kolleger, som har holdt ramadan, og med tiden er jeg blevet klogere på, hvad fastemåneden betyder for mange mennesker. Jeg er selv forholdsvis ureligiøs, men jeg synes, at det er interessant, hvordan forskellige mennesker lever deres liv. Når man så er lærer, kan der opstå interessante samtaler med børn og andre mennesker om livsopfattelser og levemåder. 

Ramadanen i undervisningen

Jeg kan med næsten 100 procents sikkerhed fastslå, at jeg ikke har arbejdet særlig meget med ramadanen i min tyskundervisning. Men det vil jeg lave om på. Dels vil jeg give nogle af mine elever mulighed for at knytte forbindelser til undervisningens indhold og at kunne identificere sig. Dels tænker jeg, at det er oplagt at arbejde med ramadanen i Tyskland, når man tænker på, at der er mellem 5,3 og 5,6 millioner muslimer i Tyskland, hvilket svarer til lidt over seks procent af befolkningen. Jeg tænker, at alle elever får mulighed for at blive klogere på forskellige måder at leve på.

Alt efter hvilken klasse jeg har, vil jeg i min undervisning præsentere mine elever for nogle af nedenstående tekster og videoer. Nogle af  teksterne er ikke særligt lange, og man kan hurtigt udarbejde nogle små-opgaver til dem, hvis man vil. 

En af mine tro følgesvende, når det gælder undervisningsindhold, Logo!, svigter heller ikke i forhold til ramadanen. For eksempel kan man finde denne tekst, som er en overskuelig forklaring af ramadanen på tysk. Teksten er på næsten to normalsider, og den er multimodal. Den indeholder links til andre tekster og videoer, som man kan bruge i sin undervisning. For eksempel er der en video, som handler om fasten i forskellige religioner. Klikker man lidt videre, kan man finde en video om Deniz og Ragmi, som vokser op i en bireligiøs og trisproglig familie i Tyskland.

Ramadanen på NDR.de 

Det var denne artikel, som gav mig idéen til dette blogindlæg. Artiklen er også multimodal og ligesom teksten fra Logo!, forklarer den ramadanen. Den bruger flere ord, og sproget er på et højere niveau. Også her er der mange links, som man kan fortabe sig i. For eksempel kan man læse eller lytte til en lydfil om en fodboldklub i Kiel. Eller man kan læse, at “ramadankalenderen” er et forholdsvis nyt fænomen, som er opstået med inspiration fra de “kristne” adventskalendere. Og det er da interessant.