Musikidéer til tyskundervisningen

Jeg vil i den nærmeste fremtid arbejde lidt mere med musik i min undervisning og har derfor kastet et blik på musiksituationen i Tyskland. Jeg har fundet sange og videoer med politisk og “upolitisk” indhold, tekster og biografier. Nogle af tingene kan man arbejde med i de ældre klasser, mens for eksempel cykelsangen er oplagt til de yngre elever.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fehlfarben

I min undersøgelse fandt jeg frem til, at det gamle tyske punk-, New Wave eller NDW-band Fehlfarben er på turné i øjeblikket. Fra den 17. til den 26. oktober kan de opleves i forskellige byer i den østlige del af Tyskland. Selv om de havde deres debut i 1979, udgav de så sent som i 2022 et nyt album. Tekstuniverset er simpelt, men samtidigt komplekst, og der er muligheder for fortolkning. I undervisningen er der forskellige muligheder for at arbejde med bandet. Teksten på det første link er ikke så lang, og den kan oversættes af ældre elever. Koncertsteder kan findes på et kort, og man kan bruge dem til en lille snak om Landeskunde. Bandets oprindelse er i Düsseldorf, hvilket kan læses i den længere biografi på andet link. På tredje link ligger teksterne til det nyeste album. Alle tre links kan bruges som afsæt til yderligere udforskninger af musik i Tyskland. For eksempel er der i det andet link henvisninger til forskellige musikeres biografier. I det hele taget er Laut.de en guldgrube, hvis man vil arbejde med musik i undervisningen.

https://www.laut.de/Fehlfarben/Konzerte

https://www.laut.de/Fehlfarben

https://genius.com/albums/Fehlfarben/0

Sage Nein!

På min Instagramprofil dukkede nedenstående video op. Vi har netop været vidne til AfD’s succes i nogle delstater og i Østrig har FPÖ vundet valget. Derfor tænkte jeg, at den passede meget godt til tiden. Men den har faktisk nogle år på bagen og er fra 2019. I den medfølgende tekst på Instagram kunne jeg se, at det er gode gamle Konstatin Wecker, som har lavet sangen, og ifølge min googling stammer den helt tilbage fra 1993.

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Bjarne Czeloth er Folkeskolens tyskrådgiver og Rikke Hjort Hvillum er franskrådgiver. Deres opgave er dele deres refleksioner om fagene, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte dem, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: Du kan skrive til Bjarne Czeloth på bjarneczeloth@gmail.com og Rikke Hjort Hvillum kan du komme i kontakt med på rihh@aarhus.dk.

Eze Wendtoin står bag videoprojektet, og han er spændende. Han er germanist fra Burkina Faso og har også studeret i Dresden. Mere om ham kan man læse i det andet link nedenunder. Det er en meget kort biografi, som man godt kan arbejde med i de ældre klasser. Tredje link handler også om ham. Og hvis man scroller lidt ned, finder man sangen Fahrrad fahr’n og den tilknyttede musikvideo. Den vil jeg arbejde med i min sjette klasse. Jeg er næsten sikker på, at den bliver et hit, og det er oplagt, at eleverne selv laver en version af videoen.

https://trikont.de/artists/eze-wendtoin/eze-wendtoin-sage-nein-video/

https://www.deutschlandfunkkultur.de/eze-wendtoin-inzwischen-dazwischen-von-ouagadougou-nach-100.html

https://www.eze-music.com/

DSDS

Sidst men ikke mindst kan vi ikke komme udenom, at der netop er begyndt en ny sæson af Tysklands udgave af X-Faktor, DSDS, som står for Deutschland sucht den Superstar. Ved roret er igen Dieter Bohlen, som vi kender fra Modern Talking, og hans tre jurymedlemmer Pietro Lombardi, Beatrice Egli og Loredana. De to førstnævnte har i sin tid vundet DSDS, mens Loredana er en aktuel rapper. De to sidstnævnte stammer fra Schweiz. På linket til udsendelsen kan man læse om Bohlen og jurymedlemmerne og se kortere videoer fra forskellige optrædender. Deltagerne fortæller lidt om deres liv og de synger. Det ser ud til, at man godt kan se en del, og måske alle kortere videoer, mens hele udsendelser ikke er tilgængelige.

https://www.rtl.de/sendungen/dsds/

Jeg håber, at idéerne er brugbare. I hvert fald kommer jeg selv til at arbejde med nogle af sangene, videoerne og teksterne. Skriv gerne, hvis du har andre gode idéer eller kommentarer.