Blog

Fortidshåndtering - Sagen Collini

Man kan læse mange fakta om efterkrigstidens Tyskland. Men spillefilm og serier giver adgang til den personlige fortælling. Det kan øge forståelsen.

Publiceret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Bjarne Czeloth er Folkeskolens tyskrådgiver og Rikke Hjort Hvillum er franskrådgiver. Deres opgave er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte dem, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: Du kan skrive til Bjarne Czeloth på bjarneczeloth@gmail.com og Rikke Hjort Hvillum kan du komme i kontakt med på rikkehjorthvillum@gmail.com

Efter 2. Verdenskrig stod man i Tyskland med et statsapparat, som var gennemsyret af nazistisk ideologi. I de efterfølgende årtier forsøgte man på forskellige måder at håndtere fortiden. Gennem “Vergangenheitsbewältigung”, som jeg oversætter med fortidshåndtering og “Entnazifizierung”, forsøgte man at genetablere stat og samfund. Den tyske film “Der Fall Collini” omfavner nogle af de måder, man har forholdt sig til fortiden på, og hvordan fortiden trækker tråde til i dag. Jeg så filmen på DR 2, og den efterlod et dybt indtryk hos mig.

Når gamle mænd dræber

En ældre mand dræber en gammel mand og tilstår. Dette er kernen i filmen. Den ældre mand, tysk-italieneren Collini, nægter at udtale sig yderligere. Han får beskikket den unge og uerfarne advokat Leinen, spillet af Elias M’Barek - én af mine yndlingsskuespillere.

Leinen er ordentlig og idealistisk, og han forsøger at finde ud af, hvad baggrunden er for drabet. Opklaringsarbejdet er ikke nemt, og Leinen møder modstand i systemet. Samtidigt viser det sig, at han også har en personlig relation til den dræbte og dennes familie, og det fører til dilemmaer for den unge advokat.

Tysklands fortid i film og serier

Man kan læse historiebøger om, hvordan Anden Verdenskrig efterlod Tyskland med massive problemer. Landet var smadret, og stat og samfund var præget af nazismen. Man kan tilegne sig årstal, grufulde detaljer om massedrab, viden om Nürnbergprocessen osv. Men det kan være svært at gøre sig klart, hvilken personlig betydning naziregimets hærgen har haft for de mennesker, det er gået ud over, og deres familier.

Dette kan film hjælpe med, og Sagen Collini er et godt eksempel. Seeren kan identificere sig med Leinen, som undersøger drabet fra forskellige synsvinkler. Man følger Leinens undersøgelser og opdager de hændelser, som i sidste ende førte til drabet. Og det er ikke en enestående hændelse. Tingene hænger sammen. Fortiden kan ikke undertrykkes, og det er forsøgene på ikke at forholde sig til fortiden, som i sidste ende udløser de dræbende skud.

I undervisningen

Der findes mange andre film og serier, som beskæftiger sig med Tysklands fortid. Om DDR og Die Wende er der for eksempel Sonnenallee, Goodbye Lenin, eller den fremragende, releativt nye serie Kleo. Ikke alle er tilgængelige til brug i undervisningen, men vi må ønske i mitcfu.dk, og ellers kan vi se dem til egen fornøjelse og horisontudvidelse.