I år foregik Lærfest i Aarhus. Næste år foregår den 4.-5. marts 2026 i København.

Lærer: Her er mine tre udvalgte og gratis undervisnings­materialer fra Lærfest

Lærfest i Aarhus er forbi. Jeg havde fornøjelsen af at besøge de mange spændende stande, hvor forlag, kulturinstitutioner og andet godtfolk præsenterede de nyeste undervisningsmaterialer. Tre af disse gratismaterialer præsenteres nedenfor. 

Offentliggjort Sidst opdateret

Der er lidt Hjallerup Marked over Lærfest. Masser af mennesker og masser af stande, hvor der præsenteres alt fra nye portaler til engelskundervisningen til de nyeste makerspaceteknologier. Til vores højtelskede kulturfag var der også mange nye og interessante materialer. Jeg fik tiltusket mig både materialer til undervisning omkring skat, EU og en tur til vikingetiden - tilmed helt gratis! 

Skat på skemaet

Vi starter i skatteboden. Skat på skoleskemaet er et undervisningssite til såvel de ældste elever i grundskolen, og gymnasie/erhvervsskoler. Min egen 8. klasse har allerede arbejdet med de to første temaer, og blandt andet fået en indsigt i hvor de cirka 1.200 mia. kroner, der årligt indkræves i skat, kommer fra. 

Desuden er begreber som forskuds- og årsopgørelser gennemgået, ligesom eleverne har set på, hvordan afgifter kan bruges til at regulære privatforbruget. Sitet indeholder en masse mere, for eksempel om sort arbejde og om, hvad man skal vide, når der handles online. 

Det hele ligger gratis for dig og dine elever på skat.dk/skole.

Bliv klar til EU-formandsskabet

Lige om lidt overtager Danmark EU-formandsskabet. Det kommer der senere et mere udførligt blogindlæg om, men på Lærfest mødte jeg "Rådet for Den Europæiske Union". 

De tilbyder en masse materialer for både de allermindste elever og de ældste elever, hvor samfundsfag er på skemaet. Bogen om den lille ildflue Yooki og Skovunionen var småfjollet, men hvis nogen får den ide at arbejde med EU i indskolingen, findes der altså materiale dertil. 

Dette kan frit downloades eller bestilles her

Noget mere interessant var derimod spillet EUcraft. Her spiller eleverne rollerne som nationale ministre, som blandt andet skal tage stilling til engangsplast og universalopladere. 

Jeg har endnu ikke selv afprøvet det med egne elever, men det skal nok prøves, når EU-formandsskabet rammer Danmark.

En tur til grænsen

Vi slutter vores tur på Lærfest i vikingetiden. Danevirke Museum har i samarbejdet med museerne i Jelling og Hedeby lavet undervisningsmaterialet "Gudruns rejse". 

Materialet henvender sig til primært til 4.-7. klasse. Det består af både elevhæfte, lærervejledning og animationsfilm. Man kan skrive til museet for et digitalt prøveeksemplar. Der er også mulighed for at besøge de tre museer, her kan der tilmed søges tilskud til transport (for skoler i region Sjælland og Syddanmark). Denne ordning, animationsfilmen om Gudrun og meget mere, kan du finde her.

Dette var tre gode og gratis materialer, og tilbage er kun at sætte kryds i næste års kalender, hvor Hjallerup Marked, undskyld jeg mener Lærfest, kommer til København 4.-5. marts.   

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lars A. Haakonsen er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er at dele sine refleksioner om fagene, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: l.haakonsen@yahoo.com