Siden 2023 har Nordatlanten og rigsfællesskabet været på af kanonlisten.

Her er de bedste, gratis undervisnings­forløb om Grønland og rigsfællesskabet

Det er ingen nyhed at Grønland og rigsfællesskabet får en del opmærksomhed for tiden, men hvor kan man finde de nyeste undervisningsmaterialer?

Offentliggjort

Fornyligt spurgte en TV2-journalist tilfældige danske unge, om deres viden om Grønland. Den var for manges vedkommende ikke stor. Indslaget kan ses her. Siden skoleåret 2023/24 har "Nordatlanten og rigsfællesskabet" været del af kanonlisten, og dermed et obligatorisk tema i historieundervisningen. Dermed er svaret på, hvorfor vi skal undervise omkring dette givet, så lad os se nærmere på, hvilke gratis materialer der findes.  

Skattekisten fra Det grønlandske hus

På Dagens Grønland findes undervisningsforløb målrettet alle klassetrin til grundskolen. Jeg kan ikke prale med at have nærstuderet alle de fine forløb, men "Fortidens spor" skal mine egne elever i hvert fald snart afprøve. Forløbet findes til både 5.-6. klasse og udskolingen. Til sidstnævnte er samfundsfag også inddraget. Udgangspunktet i begge forløb er det såkaldte eksperiment, hvor i alt 22 grønlandske børn sendt til Danmark i 1951. Disse børn blev taget væk fra deres familier og skulle bo hos plejefamilier i Danmark. Udover denne sag gives der også et indblik i den grønlandske historie. Som tidligere skrevet har jeg ikke selv afprøvet forløbet, men det kommer jeg snart til. Der er i øvrigt lavet en spillefilm om eksperimentet, og denne kan bl.a. ses på filmstriben.dk

Polarskolen - Det ser spændende ud

Polarskolen.dk er et andet godt bud på gode undervisningsmaterialer. Siden er en non-profit forening, der arbejder for at øge kendskabet til Grønland og Færøerne. Ved første øjekast kan siden virke en smule rodet, men jeg faldt over et fedt elevhæfte til udskolingen, som både bød på opgaver til matematik, samfundsfag og historie. Udover disse gratis materialer kan Polarskolen også komme ud og undervise på den enkelte skole. 

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lars A. Haakonsen er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er at dele sine refleksioner om fagene, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: l.haakonsen@yahoo.com

Riget i Nord

Når et materiale er udarbejdet af blandt andet Jens Aage Poulsen og Astrid Danielsen kan man godt glæde sig. På rigetinord.com findes en perlerække af kilder og spil tiltænkt 6.-10. klassetrin. Dilemmarollespillet om Grønland har en nærmest nutidig dimension, eftersom en af hovedpersonerne er den amerikanske udenrigsminister, James Byrnes. Spillet foregår kort tid efter 2. verdenskrig, og her tilbyder  Mr. Byrnes at USA kan købe Grønland for 100 millioner dollars. Lyder det bekendt? 

Ud over dette dilemmaspil findes også et om Færøerne, samt meget andet godt. 

Det var tre websider, fyldt med gode og gratis materialer til undervisning omkring Nordatlanten og rigsfællesskabet, så mon ikke de unges viden ser noget anderledes ud næste gang TV2 går på gaden og interviewer de unge mennesker.