Ungdommen er langt mindre kriminelle end tidligere. Men ved vores elever det?

Den ungdom, den ungdom...

Følger man nyhedsstrømmen, kunne man få indtrykket af, at de unge mennesker er skydegale, voldsparate psykopater. Men intet er mere forkert! Faktisk er den danske ungdom rene engle i forhold til tidligere generationer.

Offentliggjort Sidst opdateret

Danmarks Statistik måler hvert år andelen af 20-årige, der har fået dom for overtrædelse af straffeloven. For 20 år siden havde 15% af de 20-årige mænd fået en plet på straffeattesten. Dette tal er i dag blot syv procent, mens kvinderne er endnu mere lovlydige.

Kun 2 procent af de 20-årige kvinder har mødt lovens lange arm. Samlet set har 4,7 procent af de 20-årige overtrådt straffeloven, og det er primært tyveri, der er tale om.

Retsstaten og sociale forhold i samfundsfag

Men hvorfor tale om dette i samfundsfag?

Indenfor kompetenceområdet ”Politik” findes færdigheds- og vidensmål omkring ”Det politiske system, retsstat og rettigheder”. Her vil undervisningen typisk dreje sig om magtens tredeling, herunder retsstaten og dens opbygning. Dog kan en anden vinkel også være interessant.

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lars A. Haakonsen er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er at dele sine refleksioner om fagene, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: l.haakonsen@yahoo.com

Mor er den bedste i verden

Kriminalitet hænger også sammen med kompetenceområdet ” Sociale og kulturelle forhold”. Her viser nye tal fra ROCKWOOL Fonden, at mor spiller en stor rolle i den unges fremtid. 30 procent af det store fald i ungdomskriminaliteten kan spores tilbage til mødrenes stigende uddannelsesniveau.

I løbet af de sidste 30 år er andelen af kvinder med en erhvervsuddannelse eller studentereksamen steget fra cirka 55 til 85 procent. Løftet i kvindernes uddannelsesniveau har, if. undersøgelsen, styrket den måde børnene opdrages på, ligesom den højere uddannelse har givet en højere indkomst i husstanden.

Dette har så igen medført en stigning i lommepengene og andre materielle goder, hvilket har mindsket de unges ”behov” for at begå tyverier og andre forbrydelser.

I artiklen ”De lovlydige” opstilles andre årsager til faldet i kriminaliteten. Bl.a. det faktum, at meget af de unges sociale liv foregår på nettet, og de derfor ikke så ofte kommer udenfor som tidligere generationer.

Kend din ret og Statistikbanken

Udover at inddrage førnævnte artikel kan forløbene på kenddinret.dk anbefales. Her gennemgås retssystemet og forskellige cases omkring forskellige retssager vises. Til siden findes også lærervejledning og gratis opgaver til eleverne. Ellers er Statistikbanken.dk et overflødighedshorn af statistisk guf. Indenfor emnet ”Sociale forhold” findes et hav af tabeller om kriminalitet. Bl.a. er anmeldelser af lommetyveri faldet drastisk de sidste 10 år, og mange, måske mere relevante, statistikker kan laves – også af de lovlydige elever.