Blog

Skærmprint af egen årsplan

Må jeg se din årsplan?

I tidernes morgen kunne man på Skolekom dele årsplaner med andre lærere rundt om i landet. Disse planer kunne inspirere og give andre vinkler på det kommende års undervisning. I dette blogindlæg tillader jeg mig at dele mine årsplaner og tankerne bag dem for historie på mellemtrinet.

Publiceret Senest opdateret

Lad det være skrevet med det samme. Dette er ikke en facitliste til, hvordan en årsplan skal se ud. Derimod er det tiltænkt som inspiration, og får du lyst til også at dele din årsplan i kommentarfeltet vil det være fedt! Og jo. De digitale fagportaler har allerede lavet fine og gode årsplaner, som er lige til at bruge, men alligevel tillader jeg mig at dele mine planer og nedenfor skrive et par kommentarer, som fagportalerne af gode grunde ikke kan klare.

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lars A. Haakonsen er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: l.haakonsen@yahoo.com

Lystlæsning fra CFU

I min 5. klasse skal vi bl.a. arbejde med Margrethe d. 1. og Kalmarunionen. Dette er fint beskrevet i vores grundbog og på fagportalerne. Alligevel har jeg på CFU lånt en bog om denne spændende tid. Det er ikke en bog som vi kommer til at bruge i selve undervisningen, og jeg forventer heller ikke, at alle elever får den læst fra første til sidste side. Tanken er udelukkende at give de elever, der synes historie er spændende, en mulighed for – af lyst – at fordybe sig. Ingen tvang eller pligt – udelukkende lystlæsning.

Husk et museum på årsplanen

Vi lærere er gode til at undervise, mens man på museerne kan vise underet. De sidste mange år har kulturinstitutioner haft fokus på at målrette forløb til Folkeskolen. Derfor er et besøg på et historisk værksted eller museum altid en lærerig oplevelse. Jeg er heldig, for med toget kan mine elever og jeg være på et museum i løbet af 20 min. Her kan vi fx høre om og smage på salt og urter fra Middelalderen og blive klogere på hekseafbrændinger i vores lokalområde. På www.skoletjenesten.dk kan du sikkert finde et godt tilbud i nærheden af dig.

Men. Det vigtigste råd til årsplansplanlægningen må dog være at indlægge en lille buffer eller to. Sidste år blev nogle af mine højtelskede historietimer omdannet til både juleklip og tandlægebesøg, og dette er – sidst jeg kiggede – hverken et kompetenceområde eller et færdighedsmål for faget. Mine årsplaner for 4.- og 5. klassetrin kan ses nedenfor. 

Årsplan for 4. klassetrin
Årsplan for 5. klassetrin