Læs mere fra Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver:
9. april handler bl.a. om de gode, de onde og den forbudte maler
For 84 år siden blev Danmark besat af det nazistiske Tyskland. Det er længe siden, men der laves stadig nye bøger samt spille- og dokumentarfilm om 2. Verdenskrig. Nogle af disse passer perfekt til historieundervisningen – både dem, der handler om de gode og dem, der handler om de onde...
2. Verdenskrig er et af mine elevers favorittemaer i historieundervisningen. Og jeg forstår dem godt. Jeg har også altid været fascineret af denne tid og ikke mindst de valg, danskerne dengang stod overfor.
Langt de fleste danskere forholdt sig passive, da de tyske tropper krydsede grænsen en morgen i april år 1940. Andre valgte side, men ikke alle valgte den rigtige.
De gode
Selve besættelsesmorgenen er portrætteret i filmen 9. april. Til denne findes der på mitCFU et udmærket undervisningsforløb. Selvom regeringen og Christian 10. i løbet af få timer beordrede kamphandlingerne til standsning, blev det en blodig dag.
16 dræbte og 23 sårede danske soldater var resultatet af kamphandlingerne denne morgen. Langt de fleste tab skete i Sønderjylland langs grænsen.
Efter 9. april fulgte en tid i afmagt og med blot få sabotageaktioner. Nogle af disse stod Churchill-gruppen i Aalborg for. I tv-udsendelsen Ingemann og besættelsen fortæller den dengang blot 13-årige Helge Milo om kampen mod den tyske besættelsesmagt. Se i øvrigt kommentarfeltet for link til beskrivelsen af den grafiske roman, Drengene fra Sankt Petri, der udkom sidste år.
Udsendelsen har også fokus på de danskere, som set med nutidens øjne, valgte forkert.
De onde
En af dem, der valgte forkert, var den unge vendelbo Aage Thomas Mariegaard. I hans barndomshjem varslede 9. april begyndelsen på en ny og bedre tid for landet.
Begge forældre var glødende nazister, og unge Mariegaard meldte sig til tysk tjeneste i juni 1941. Han kom til Østfronten, men blev alvorligt syg. Efter hjemsendelsen fra fronten blev han optaget i den berygtede Petergruppe.
Denne gruppe begik mere end 90 mord på danske civile, bl.a. digteren Kaj Munk. Udover drab udførte gruppen også en lang række bombeaktioner overalt i landet, bl.a. mod Tivoli i København samt Bang & Olufsen i Stuer.
TV2 Nord har lavet en dokumentarserie i fire dele, der handler om denne gruppe og Mariegaard. Han og gruppens øvrige danske medlemmer blev henrettet af dansk politi efter retsopgøret.
- og den forbudte maler
På Frederiksborg Slot hænger der et hav af malerier, men især et af Harald Engman er værd at kigge nærmere på – også i klasseværelset. Billedet ”Kongens by” er malerens hovedværk og viser København under besættelsen.
Detaljerigdommen på billedet er enorm. Bl.a. har Hotel D’Angleterre fået påtegnet naziflag, eftersom dette var tyskernes hovedkvarter. Engelske bombefly er på vej imod Shellhuset, og i nederste hjørne er en gruppe jøder på vej ned i en båd.
Kunstneren flygtede i øvrigt selv til Sverige, hvilket man forstår, når man ser de tegninger, han lavede af tyskerne under besættelsen. Brug maleriet som en anderledes kilde i historietimen og fortæl historierne om både de gode og de onde.