Blog

Common Wikimedia

Statsminister Mette Frederiksen udskriver valg!

Du læste det først her! Søndag den 14. januar 2024 udskriver statsminister Mette Frederiksen valg. Herefter starter en knap tre uger lang valgkamp, som kulminerer med valget 1. februar 2024.

Publiceret Senest opdateret

For en god ordens skyld skal det måske nævnes, at det er Skolevalg jeg har omtalt i overskriften. Igen i dette skoleår kan elever i 8.-10. klasse prøve kræfter med et skolevalg. Valget er arrangeret af Folketinget og Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd. 

Allerede nu er omkring 700 skoler og mere end 80.000 elever tilmeldt, og du kan nå at tilmelde dig endnu. Deadline for tilmeldingen er 1. december på skolevalg.dk. Har du eller din skole ikke deltaget før, kan jeg på det varmeste anbefale forløbet. 

Tag dansklæreren med til valget

Forløbet er skræddersyet til samfundsfagslæreren. Alt er afstemt ift. Fælles Mål, og eleverne bliver bl.a. introduceret til begreber som mærkesager og politisk retorik. Når selve valget er udskrevet åbnes websiden, skolevalg.dk, hvor elever (og lærere) let kan navigere og blive klogere på både deres personlige og de politiske partiers mærkesager. Desuden er der et fremragende undervisningsmateriale til dansklærerne. Også dette er lavet med udgangspunkt i Fælles Mål, og her arbejder eleverne bl.a. med argumentationsformer og debatindlæg. 

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lars A. Haakonsen er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: l.haakonsen@yahoo.com

Du kan som samfundsfagslærer sagtens få et fagligt stort udbytte af forløbet uden dansklæreren, men vis lige vedkommende alle herlighederne, og jeg tror, du får en glad kollega. Ydermere kan der bookes debatter med forskellige ungdomspolitikere, som kommer ud på jeres skole og diskuterer de forskellige mærkesager, eleverne har arbejdet med. Dette kan også varmt anbefales, så eleverne får et indblik i, at politik ikke bare er for ”de gamle”.

Elevernes første møde med stemmeboksen

Torsdag d. 1. februar skal eleverne til stemmeurnen. Her skal skolens valgansvarlig i arbejdstøjet. Der skal printes stemmesedler, og i materialet er fine beskrivelser af, hvordan afstemningslokalet kan indrettes. Gør det lidt højtideligt – det er trods alt elevernes første gang. 

På min skole fik 7. klasserne sidste gang (i 2022) lov til at se lokalet og stemmesedlerne, men selvfølgelig måtte de ikke stemme. Efter alle havde stemt og valglokalet lukkede, havde vi vores elevråd til at tælle stemmer. Dette gik lynhurtigt, og fintællingen ændrede ikke det endelige resultat.

Lad valget leve

På selve valgaftenen sendes der live fra Christiansborg lige som ved et rigtigt folketingsvalg. På Folketingets tv-kanal vises det endelig valgresultat. Jeg ved, at nogle skoler går all-in, og ser valgaftenen (cirka en times varighed) og spiser sammen på skolen. 

Ellers kan man sammenligne skolens resultat med resultatet fra sidste år, hvor vi voksne var i stemmeboksen. På bl.a. www.dr.dk/nyheder/politik/folketingsvalg/resultater kan du finde det lokale valgsteds resultat, ligesom de nyeste meningsmålinger kan sammenlignes med skolens valgresultat. På den måde kan valget leve videre – også i mere end de tre spændende uger, der kommer til januar. 

Godt valg til alle.