Blog

Screenshot fra musikvideoen ”F*ck Panser”.

F*ck Panser!

For anden gang i min tid som blogskribent benytter jeg f*ck-ordet i forbindelse med samfundsfagsundervisningen. Denne gang er det ikke i form af en kinesisk langemand, men derimod Per Vers’ nye musikvideo. Videoen kan være en effektfuld indledning på et forløb omkring socialisering.

Publiceret Senest opdateret

Lad os først lade Per Vers uddybe at; ”- jeg mener ikke politiet, men mit eget panser i privatlivet”. Den knap tre minutter lange video er et oprør imod det panser, vi alle har på, og som gør, vi ikke viser, hvem vi i virkeligheden er. Dagligdagens panser, som bl.a. kan bestå af store dynejakker indenfor, selvom det ikke engang er vinter (mon ikke, vi er mange, der kan genkende dette fra klasseværelset?), skal fuckes. Der er fuld fart på de sproglige perler, så udskolingens elever skal have fuld fokus på teksten, og ikke notifikationerne fra deres mobiltelefons panserglas. Videoen kan bl.a. ses på www.vers.dk

Fyrer op for filter på insta og Tinder - mere duckface end Mortensaften

Indenfor kompetenceområdet ”Sociale og kulturelle forhold” er ét af de vejledende mål, at ” eleven har viden om socialisering og identitetsdannelse”. Til opfyldelse af dette faglige mål kan inddragelsen af musikvideoen i den grad sætte en samtale i gang, for hvad er det for et panser, vi sætter op i dagligdagen? Hvordan kan det være, at 38 procent af pigerne og 28 procent af drengene i 9. klasse ofte eller i nogen grad redigerer billeder af sig selv, inden de deler dem på TikTok, Instagram eller Snapchat? (Jf. en undersøgelse fra Børns Vilkår). Det er lige præcis det panser/filter, som musikvideoen handler om, og derfor er det oplagt at inddrage musikvideoen i samfundsfagsundervisningen.

Er du osse en linedanser, der danser på line?

Som tidligere nævnt kommer de sproglige perler på en lang snor. Derfor vil det nærmest være egoistisk, hvis vi samfundsfagslærere beholder de mange vers selv. Del endelig videoen med danskkollegaerne. På www.mb-dansk.dk ligger der allerede et fint, gratis forløb til musikvideoen, og så er der vist kun tilbage at give Per Vers de sidste ord, for ”tænk at møde verden Uden rustning, uden skjold, uden lanser Fuck panser…”

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lars A. Haakonsen er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: l.haakonsen@yahoo.com