Læs mere fra bloggen: Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver
Blog
Var der en kvinde til stede?
Var der ikke en kvinde til stede, da historien blev skabt, spørger Folkeskolens historie- og samfundsrådgiver Lars A. Haakonsen efter at have bladret sig igennem både historiebøger og fagportaler.
Hvis man bladrer i historiebøgerne eller klikker rundt på fagportalerne, synes det at være en udbredt sandhed, at historie drejer sig om store gamle mænd, krige og forandringer i et rasende tempo.
Man fristes til at spørge: Var der ikke en kvinde til stede, da historien blev skabt?
For nylig hørte jeg historiker og forfatter Poul Duedahl. Han havde analyseret forskellige historiebøger, og resultatet var entydigt: Kvinderne havde ikke fået meget spalteplads. I bøgernes navneregister var 88-93 % af personerne mænd!
I grundskolens historiekanonen er fem af de 29 punkter navngivet efter mænd. Margrete d. 1., der om nogen kunne fortjene en plads i historien, behandles under Kalmarunionen. Nuvel. Kvinderne har da kanonpunktet om deres valgret, så hvad er problemet?
Kunne man forestille sig, at pigerne kedede sig lidt i historieundervisningen? At de mangler rollemodeller, som kan give dem en forståelse for, at også kvinder er historieskabende og ikke kun historieskabte.
Men hvilke kvinder skal frem i lyset?
Det korte svar er: Mange, men lad os starte med to kvinder, der bør være selvskrevne næste gang, vikingerne og Christian d. 4. er på årsplanen.
At vikingetiden var mere end blodtørstige mænd ved de fleste, men at kvinderne havde ret til skilsmisse og kunne arve nævnes vist ikke altid.
Thyra Danebod (gift med Gorm den Gamle) var ikke kun arkitekten bag forsvarsværket Dannevirke, men blev også flittigt brugt ifm. Genforeningen i 1920. Her optrådte hun bl.a. på Royal Copenhagen mindeplatter og var et symbol på, at sønderjyderne endelig var kommet hjem til resten af Danmark.
Husk hende næste gang, vikingetiden og Genforeningen skal behandles.
Findes der nogen større mand i Danmarkshistorien end Christian d. 4? En rigtig kriger, byggematador og så alle hans børn. Men. Vidste dine elever, at hans mor, Dronning Sophie af Mecklenburg var megarig? Faktisk så rig, at hun lånte penge til mange af Europas fyrster og til sønnen.
Hvis Forbes Magazine havde fandtes dengang, var hun på forsiden!
Det var blot to kvinder, der fortjener deres navne i navneregistreret, men mange andre skal med. Det skylder vi nutidens elever.
Hvilke kvinder synes du, vi bør huske, når vi underviser i historie?
Lad os inspirere hinanden, så der kan komme langt flere kvindelige rollemodeller – også i historieundervisningen.