Historiske film er godt repræsenteret på listen over de ti mest streamede film på mitCFU.

Der er film, og der er bøger, og...

Hvad har spillefilmene ”Hvidstengruppen”, ”Inderst inde” og ”Bedre end Beckham” tilfælles? Svaret er, at de er på top-10 listen over de mest sete film i 2023 på mitCFU, og dermed også i skolen. Historiske film som "En kongelig affære” og ”Napola” er også med på listen, men er du klar over, at der er mere guld fra Center for Undervisningsmidler (CFU), når filmen er slut, og lyset i klassen igen tændes?

Publiceret Senest opdateret

Spillefilm i historieundervisningen har altid været yndet at inddrage. Film kan bl.a. give eleverne et indblik i, hvordan den pågældende tid og samfund så ud, ligesom en kildekritisk samtale om historiebrug og fortællingen er oplagt – for foregik det viste i filmen præcis sådan i virkeligheden? Mængden af streamingen af film på mitCFU eksploderede under Corona-hjemmeskole-tiden, og der streames stadig mange film. Til gengæld er udlånet af fagbøger stærkt faldende, men hvad med at kombinere de to medier og andet fra CFU’s faglige skattekiste?

Se listen af film nederst i indlægget.

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lars A. Haakonsen er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er at dele sine refleksioner om fagene, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning:  l.haakonsen@yahoo.com

En kongelig affære – nu med bøger

Den sjette mest streamede film er ”En kongelig affære”. Historien er velkendt. Dronning Caroline Mathilde forelsker sig i den danske konge, Christian d. 7’s, livlæge Struensee. Dette får fatale følger for dem begge, og 28. april 1772 henrettes Mads Mikkelsen – undskyld, Struensee. Men foregik det virkelig sådan? På alle landets CFU’er findes bl.a. bogen ”Struensee - fra magtens tinde - til hjul og stejle”. Her kan eleverne blive endnu klogere og arbejde med forskellige kilder. CFU har tusindvis af andre fede og relevante bøger, så tøv ikke med at kontakte din lokale CFU-konsulent, hvis du vil have en bog til din film. Du kan finde din lokale konsulent på www.cfu.dk.

Hvidstengruppen – med de rigtige mennesker

Den mest streamede film på mitCFU var i 2023 ”Hvidstensgruppen”. Rundt på de lokale CFU-centre findes et hav af fagbøger om 2. verdenskrig, så tøv ikke med igen at kontakte den lokale konsulent for at få bøger om 2. verdenskrig. På mitCFU findes også mange tv-udsendelser. Derfor kunne filmen også suppleres af fx. tv-udsendelsen ”Hvidsten gruppen - de sidste vidner”, for er alt i filmen som virkeligheden var?

Bastarden – en kommende nummer 1?

Når listen for 2024 skal gøres op, tror jeg ”Bastarden” ligger højt. Ligesom ”En kongelig affære” foregår den i 1700-tallets enevælde. Her har Kong Frederik den 5. et stort ønske om at opdyrke den jyske hede, hvilket Mads Mikkelsen – undskyld igen, kaptajn Ludvig Kahlen skal sørge for sker. Til filmen findes allerede en fin vejledning til danskfaget, og inden længe er der også idéer til, hvordan denne kan bruges i historiefaget.

God fornøjelse med film, bøger, tv-udsendelser og alt det andet fra CFU’s skattekiste.

De 11 mest streamede film på MitCFU

 1. Hvidstengruppen
 2. Bowling for Columbine
 3. Inderst Inde
 4. Coco
 5. The Hate u Give
 6. En Kongelig Affære
 7. Ondskab
 8. Almanya - Velkommen til 
 9. Pelle Eroberen
 10. Bedre end Beckham
 11. Napola