Læs mere fra Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver:
Valdemarsdag, kildearbejde og historiebrug som sendt fra himlen...
Grundlovsdag kan mange sikkert forklare baggrunden for, men ti dage senere falder en efterhånden lidt overset mærkedag. Det skal der gøres noget ved, for dagen er som skabt til fremragende historieundervisning.
15. juni er Valdemarsdag.
Ifølge sagnet var det på denne dag i 1219, at Dannebrog faldt ned fra himlen ved Lyndanise i Estland. Her var den danske konge, Valdemar Sejr, på korstog, men det store slag mod esterne gik dårligt.
Der var brug for et mirakel, og pludselig dalede Dannebrog ned for himlen. Krigslykken vendte, og resten er historie…
Foregik det virkelig sådan?
Ovenstående beskrivelse findes i adskillige historiebøger og portaler, men selv de mest tillidsfulde elever vil nok stille sig noget undrende for en sådan udlægning fra historielæreren. Kan det virkelig passe, at Dannebrog faldt ned fra himlen? Der er brug for en god portion kildearbejde.
Danmarkshistorien.dk beskriver i hvert fald en lidt anden historie, bl.a. at flaget allerede dalede ned i 1208. Hvorom alting er, så er det oplagt at tale med eleverne om, hvordan sådan et sagn kan få så stor national betydning, at man mere end 800 år senere stadig fejrer dagen.
Selve Valdemarsdag har været en national mærkedag siden 1913 og en skolefri dag frem til 1948 – ak, ja. Allerede dengang blev fridage afskaffet…
Brug øjnene!
C.A. Lorentzens store maleri fra 1809 er muligvis et af de mest benyttede i historiebøger om den danske middelalders korstog. Dette er oplagt at inddrage i historietimen sammen med de yngste elever.
Flere ting kan undre? Maleriet er malet næsten 600 år efter det store slag, så hvordan ved maleren, hvordan det foregik? Hvis eleverne er skarpe, kan de i billedets venstre baggrund skimte nogle munke, som har forvildet sig ud på slagmarken. Hvad laver de dog der?
Mon ikke eleverne kan give nogle gode bud på dette. Ifølge legenderne om slaget var det ærkebisp Anders Sunesen, som ved at række sine arme mod himlen, sikrede dansk succes på slagmarken. Derfor hjalp et par munke med at holde Sunesens arme oppe. Igen kan en vis portion skepsis tilføjes.
Historiebrug og 4-4-4-4-0…
VM i fodbold i 2022 gik på ingen måder over i dansk historie som nogen succes til trods for en – efter min mening – genial reklame fra TV2. På YouTube ligger denne stadig.
Omdrejningspunktet er netop sagnet om Dannebrog, og med lidt kreativitet blev kampråbet 4-4-4-4-0 født. Det er oplagt at inddrage denne reklame og tale med eleverne omkring brugen af historie. Og så kan det vel ikke være helt tilfældigt, at Danmark spiller sin første kamp ved europamesterskabet i fodbold mod Slovenien dagen efter Valdemarsdag.
Mon ikke vi har en idé om, hvordan den kamp ender, når vi har set reklamen…