Læs mere fra Folkeskolens billedkunstrådgiver:


Kunst er en fantastisk måde at åbne døren til forskellige kulturer på. Når vi arbejder med kunst fra hele verden i billedkunstundervisningen, får eleverne ikke kun en æstetisk oplevelse, de får også indsigt i historie, værdier og traditioner fra andre kulturer. Ved at introducere forskellige kunststile og teknikker fra forskellige lande kan vi styrke deres forståelse for kulturel mangfoldighed. Vi kan opmuntre til nysgerrighed og respekt for andre kulturer. Her er nogle forslag til, hvordan du kan bringe international kunst ind i din undervisning på mellemtrinnet:
Japansk sumi-e er en traditionel blæktegningsteknik, der fokuserer på enkle, flydende penselstrøg og ofte afbilleder naturmotiver som bambus, fugle og bjerge.
Sådan kan du arbejde med det i undervisningen:
Alebrijes er en del af den mexicanske folkekunst, og er kendt for deres livlige farver og fantastiske former. Disse skulpturer forestiller ofte fantasidyr og er populære i forbindelse med den mexicanske tradition, Día de los Muertos.
Sådan kan du arbejde med det i undervisningen:
Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er at dele sine refleksioner om faget, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk
Den australske aboriginalkunst er kendt for sin brug af prikker og mønstre til at fortælle historier. Motiverne er ofte inspireret af naturen og åndelige fortællinger.
Sådan kan du arbejde med det i undervisningen:
Rangoli er en traditionel indisk kunstform, hvor mønstre laves på jorden ved indgange og gårdspladser, ofte med farvet sand eller ris. Disse kunstværker skabes især under festlige lejligheder.
Sådan kan du arbejde med det i undervisningen:
Når eleverne arbejder med kunst fra forskellige kulturer, får de mulighed for at opdage nye kunstneriske udtryksformer, og samtidig udvikle en større forståelse for verden omkring dem. Det handler ikke kun om at efterligne stilarter, men om at forstå og værdsætte de historier og traditioner, der ligger bag. Ved at udforske kunst fra hele verden kan vi give eleverne en visuel og kulturel oplevelse, der inspirerer dem til at se kunst som en bro mellem mennesker og traditioner.