Blog

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

Lys i kardus og silkepapir.

La' julelysene brænde i klassens vinduer: Stearinlys af silkepapir og sort kardus

Lys og vinter går hånd i hånd. Den mørke tid kan sætte rammen om festlige julevinduer, hvis dine elever laver store lys, som det naturlige dagslys kan skinne igennem. I øjeblikket, hvor lyset reflekteres i al den sne vi har fået, så er det endnu mere smukt.

Publiceret Senest opdateret

Mange skoler har konkurrencer i løbet af december, måske juledøren er den de fleste af os kender. Jeg har selv bidraget til juledørstraditionen, og den er både hyggelig, kreativ og festlig. 

Pinterest og Facebook flyder over med flotte eksemplarer, og jeg vil vove at påstå, at tendensen er startet i USA, hvor "bigger is better" og "more is more". I stedet for døre, så har min skole hvert år en julevinduekonkurrence, hvor vi dekorerer klassernes meget store vinduespartier. 

Vi slipper for, at de ellers flotte døre bliver ødelagt i løbet af måneden, da en dør helt naturligt er meget mere udsat i det, at den åbnes og lukkes mange gange i løbet af en dag, og pynten på vinduerne kan deles med verden udenfor.

Om vinteren er dagene kortere, og det kan påvirke vores humør og velvære. Mangel på naturligt lys gør os trætte, lægger en dæmper på energien og kan påvirke vores mentale overskud. 

Vi er mange, der har det sådan i vintermånederne. Jeg ved, at nogle af mine elever oplever det, så hvorfor ikke tage afsæt i den tanke. Den tilbagevende ærgrelse over, at vi ikke må have levende kalenderlys i klasserne (ja, ja... det giver jo god mening, men...) og ønsket om mere lys, blev derfor inspirationen til årets julevinduer i vores klasseværelse. 

Lys skaber varme og hygge, så det har vi forsøgt at skabe i klassen. Dæmpet belysning i form af lyskæder på juletræet, "stearinlys" i vinduerne og juledekorationer rundt omkring i klassen kan hjælpe med at skabe en indbydende atmosfære og modvirke den mørke og kolde følelse, der er forbundet med vintermånederne. 

Hvad er din bedste kreative skole-juletradition? 

Glædelig jul :)

Jeg tegnede en nem skabelon med sort tusch på hvidt A3 printerpapir og derefter kopierede jeg det over på sort kardus. Det kan sagtens ses. Efterfølgende klippede eleverne den inderste del af lyset og flammen ud, så silkepapir kunne limes på lysets "ramme". Lysets ramme skal være tyk nok til, at man kan lime slikepapir på. Samtidig skal man være opmærksom på, at lyset har en bagside og forside, hvis det skal se pænt ud fra bege sider. Skal det se flot ud fra begge sider, så skal hvert lys hav to sorte kardusrammer. Alternativt kan man sætte en bagside på, når pynten tages ned og skal med hjem.

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk