Tryk med mosgummi stempler og linoleumssværte på farvet A5 papir med oliefarver

Tryk på billedkunst: arbejd med 5 forskellige trykteknikker og hils på 10 forskellige kunstnere

Det er blevet super lige til at trykke i billedkunst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Her er nogle ideer til, hvordan man kan arbejde med tryk i billedkunst på mellemtrinnet:

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er at dele sine refleksioner om faget, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

  1. Linoleumstryk: Eleverne kan skære deres design eller mønster på linoleumsplader og derefter trykke det på papir. Dette kræver linoleumsskærere, linoleumsplader, valser og trykfarve. Eleverne kan eksperimentere med forskellige skæreteknikker og farvekombinationer. Måske med afsæt i popart og Andy Warhol.

  2. Kartoffeltryk: Her kan selv de mindste være med. Kartoffeltryk er en simpel og overkommelig teknik, hvor eleverne skærer former eller mønstre i kartofler og bruger dem som stempel. Det er en nem måde at introducere eleverne til trykteknikker på og lade dem udforske forskellige teksturer og mønstre.

  3. Gnidetryk: Også kaldt frottage. Eleverne kan lave gnidetryk ved at placere en genstand med tekstur, f.eks. blade, mønter eller tekstureret papir, under et andet stykke papir og derefter gnide med blyant, kridt eller farveblyanter. Det skaber interessante tryk og kan være en god måde at udforske tekstur og mønster. Man kan inddrage teknikken i et multi media projekt med fx collage.

  4. Stenciltryk: Eleverne kan skære former eller mønstre i stencils og derefter bruge dem til at påføre trykfarve på papir eller stof. Stenciltryk åbner op for mange muligheder for kreativitet og eksperimentering med lag og farveblandinger. Føler du dig tryg i selskab med en vinylskære, så kan I først designe og skære jeres egne stencils ud. 

  5. Monotypi: Dette er en teknik, hvor eleverne påfører trykfarve direkte på en plade, f.eks. glas eller plastic, og derefter overfører det til papir ved hjælp af tryk. Det er en mere eksperimenterende tilgang, hvor hver aftryk kan være unikt. Geliplates bliver ofte brugt, jeg har dog ingen erfaring med pladerne, da jeg ikke selv har prøve dem.

Jeg har sammensat en liste af kunstnere, der har udforsket og eksperimenteret med trykteknikker i deres praksis. Der er mange flere kunstnere, både historiske og nutidige, der har bidraget til udviklingen og diversiteten inden for trykteknikker i kunsten, disse fem er kun et lille udsnit:

  1. Andy Warhol: Warhol er måske mest kendt for sine serigrafier, også kendt som silke­tryk. Han eksperimenterede med reproduktionsteknikker og skabte ikoniske billeder af berømtheder som Marilyn Monroe og Elvis Presley.

  2. Albrecht Dürer: En pioner inden for træsnit og kobberstik i den tyske renæssance. Hans arbejde er kendt for sin tekniske dygtighed og detaljerede observation.

  3. Hokusai: En japansk kunstner kendt for sine træsnitsserier, herunder det berømte billede "The Great Wave off Kanagawa". Hans værker er blevet verdenskendte og er et fremragende eksempel på japansk trykkunst.

  4. Pablo Picasso: Selvom Picasso er bedst kendt for sine malerier, eksperimenterede han også med forskellige trykteknikker som linoleumstryk og litografi. Hans trykte værker viser hans evne til at eksperimentere med forskellige stilarter og teknikker.

  5. David Hockney: Den britiske kunstner David Hockney har også udforsket trykteknikker som et supplement til sit maleri og fotografi. Hans farverige og legende tilgang til tryk har været inspirerende for mange kunstnere.

  6. Yayoi Kusama: Den japanske kunstner Yayoi Kusama er kendt for sine innovative og farverige værker, herunder også tryk. Hendes mønstre og gentagne former er ofte gengivet gennem forskellige trykteknikker.

  7. Takashi Murakami: En anden betydningsfuld japansk kunstner, Murakami, er kendt for sine levende og legesyge værker, der ofte inkluderer tryk og serigrafier. Hans kunst spænder fra popkulturinspirerede figurer til mere abstrakte mønstre.

  8. Julie Mehretu: Den etiopisk-amerikanske kunstner Julie Mehretu skaber komplekse og lagdelte værker, der ofte inkorporerer forskellige trykteknikker sammen med maleri og tegning. Hendes kunst udforsker temaer som globalisering, migration og byliv.

  9. Kara Walker: En amerikansk kunstner, Kara Walker, er kendt for sine silhuetbaserede værker, der ofte beskæftiger sig med race, køn og magt. Hun har brugt forskellige trykteknikker som en del af hendes kunstneriske praksis.

  10. Grayson Perry: Den britiske kunstner Grayson Perry arbejder inden for en række medier, herunder keramik, tekstiler og tryk. Hans værker udforsker ofte samfundets normer og identitetsspørgsmål gennem en skarp og satirisk linse.

Det nemmeste tryk i verden, lavet med mosgummi

Hvis du selv vil forsøge dig med et tryk-forløb, så har jeg allerede et i støbeskeen. Næste gang kan du læse et indlæg om mit multimedie-popart tryk, som mine to 4.klasser har nydt og fordybet sig i fornyligt.