Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

Kandinsky kunne høre lyde og se former, når han malede. Det kan man bl.a. lære og lege med på Google Arts & Culture.

Drop næste uges portalundervisning og find inspiration til dit eget unikke forløb

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

Kender du kunstneren Robert William Vonnoh? Det gjorde jeg heller ikke. Ikke før jeg d. 9. oktober tændte min computer, åbnede et nyt Google Chrome browservindue, og blev præsenteret for en smuk valmuemark, malet i impressionistisk stil. Han var bare en af mange, som jeg for nyligt har lært om.

Jeg har for noget tid siden installeret Google Arts & Culture i min browser, og jeg har aldrig fortrudt (ellers er det nemt at afinstallere igen).

Du kan nøjes med at beundre billedet, du bliver præsenteret for, men har du god tid, kan du dykke helt ned i universet bag Google Arts & Culture.
Går man helt derind, og trykker på HOME, så kan du derfra vælge en kunstner, som du vil læse mere om i en af deres World tours. Når du har valgt, så bliver du guidet gennem værker, hvor i verden de er, beskrivelser af dem, deres motiv, meningen bag og også kunstnerens egne livshistorier, tiden de levede i og hvordan verdenen behandlede dem.

Vælger du fx Gustav Klimt, så kan du komme med på en virtuel tour på MAK – Museum of Applied Arts i Østrig, hvor en del af hans værker er udstillet. Enkelte af hans værker, der hænger på mange af verdens mest prominente museer, bliver beskrevet og særlige detaljer bliver fremhævet og forklaret. Hvis du som jeg ikke kender samtlige berømte værker og kunstnere, så kan du virkelig lære noget.
Du kan selvfølgelig også møde kunstnere som Leonardo da Vincis rival, Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, bedre kendt som 'bare' Michelangelo. Eller Frida Kahlo, som ikke kun efterlod et varigt indtryk med sine selvportrætter, men også med historien om hendes liv.

Fortsætter du og vælger EXPLORE, så kan du undersøge værker i kategorier som farve og tid. Du kan zoome ind på kunstværker og komme helt tæt på detaljer, som normalt ville få enhver museumsvagt til at svede nervøst, og bede dig om at holde afstand. Du kan dykke ned i kategorierne, kunstnere, værker, materialer, perioder, steder og historiske personligheder og begivenheder. Det er megasmart, at man lige kan gå ind i kategorien 'pop art', 'dada' eller 'postmodernisme', hvis man er på jagt efter et særligt værk fra lige dén stilart eller periode. Yder mere kan man også få en beskrivelse af stilarten, hvad den dækker over, og de kunstnere, der var særligt fremtrædende.
Leder du efter en kunstner, der brugte lige præcis metal, ler eller farvet glas i sine værker, så er det også nemt og overskueligt inddelt i kategorier. Eller tryk på en farve, og lad den være styrende for de værker, der bliver vist.

Et sjovt forsøg med programmet 'lay a Kandisky på Google Arts & culture

Hvis du leder efter en sjov aktivitet på computeren, som dine elever kan arbejde med i forbindelse med en kunstner, så er det også flere sjove bud under emnet PLAY. For eksempel kan dine elever 'Play a Kandinsky', hvor de skal lege med lyde og farver. Kandinsky kunne nemlig høre farver og former, og det er en genial måde at føre eleverne ind i hans univers. Prøv selv her!

Den findes også som gratis app i både Appstore og Play, som nemt kan krydre billedkunstundervisningen.

Selfie manipuleret i Google Art appen

Jeg har lært mange nye kunstnere at kende på denne måde, og jeg er blevet inspireret til en masse nye forløb i min undervisning. Min lærerløn og tid rækker desværre ikke til, at jeg kan rejse verden rundt og besøge det ene museum efter det andet, og jeg synes heller ikke at det superspændende at læse bøger om kunst. Så er denne interaktiv tour langt mere interessant. Det er også en ret nem, bekvem, og gratis(!!) måde at blive klogere på.
Måske bliver du ligefrem så inspireret, at du helt dropper portalundervisningen i næste uge, og føler dig nødsaget til at sammensætte dit eget unikke billedkunstforløb. Hvis ikke, så er der som minimum stor risiko for, at du bliver suget ind og udvider din billedkunst-horisont, og pludselig er der gået to timer og du er fyldt med nye idéer, som måske en dag må leves ud i unikke billedkunstforløb.

Powered by Labrador CMS