Blog

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

Sonia Delaunay parafraser udstillet på skolens gang.

Sonia Delaunay en favorit - og en unik kunstner

Sonia var og er noget særligt. Inddrag hende i din billedkunstundervisning, uanset om du underviser i indskolingen, på mellemtrinnet eller valghold. I de rette rammer kan hun udfordre alle elever, uanset klassetrin.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

Jeg elsker Sonia Delaunay (1885-1979), og det har jeg gjort i rigtig mange år. Hun arbejdede på tværs af genre og medier. Hun gjorde lige hvad hun vil indenfor både design, mode, iværksætteri mm. Hun var ikke begrænset og hæmmet af sin tid, som mange andre kvinder den gang, hun gjorde hvad hun ville, og hun var ikke bange for at forarge. Hun hører stadig til blandt modernismens mest originale og fascinerende stemmer. Du kan introducere eleverne for hende helt nede i indskolingen, eller præsentere hende for dit valghold. Hun kan udfordre alle elever på alle klassetrin.

I år var hun på årsplanen i 4.klasse. I kombination med en genopfriskning af farvelære, komposition, dybde og bevægelse, blev eleverne præsenteret for Sonia. Hendes skarpe, klare farver og store kontraster, i kombination med et atypisk format.

Eleverne mødte også en passer, og mange blev frustreret over de to ben, som ikke ville som de ville. Andre måtte efter mange ihærdige forsøg lade de to metalben hvile, og i stedet gå på jagt efter runde kopper, tallerkner, og taperuller, som kunne agere skabelon for deres cirkler. De blev begrænset i antallet af variationer de kunne lave, men til gengæld gav de den gas, når de skulle blande og kombinere kontrastfyldte cirkler.

Nu hænger værkerne udstillet på gangen, så vi alle kan nyde dem indtil efterårsferien, hvor de skal vige pladsen for nye værker og udtryk.

I mellemtiden blev plads til et lille ekstra forløb, som lige kan nåes, inden emneuger og ferie banker på. Birketræstammer, efterårsblade og smukke gyldne horisonter præger vores mini-forløb. Mere om det næste gang.

Sonia Delaunay parafraser