Blog

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

Årsplaner - husk at gøre det nemt for dig selv

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

Det nye skoleår begynder om få dage, og inden du får set dig om, så higer du efter din efterårsferie. Men før du kommer så langt, så er der en masse faste opgaver, rutiner og tiltag, som skal søsættes. Og det bliver så GODT!

Årsplaner er en af de helt store opgaver på din liste, og den går igen hvert år. Jeg har allerede før ferien, her på bloggen, kommet med nogle bud på årsplaner til mellemtrinnet. Du skal være velkommen til at benytte dig af dem. Find dem her.

Du har sikkert også selv en masse idéer fra de forgangne år, men du kan måske ikke bare kopiere og genbruge det hele. Ofte vil man foretrække at tilpasse forløbene til netop dine elever, men det gør du jo hele tiden. Når du bruger forløb og materialer alle mulige andre steder fra. Du kan gøre det lidt nemmere for dig selv. Se her...

Et par gode råd til dig fra din billedkunst rådgiver:

  • Genbrug alle dine yndlings forløb. Find dine gamle årsplaner frem, og pluk de forløb ud, som dine elever og du var særligt begejstret for. Når du synes det er et fedt forløb, så vil det højst sandsynligt smitte af på dine elever. Jeg har stadig forløb som er 10 år gamle, og som jeg kun har brugt nogle få gange, selvom de var rigtig gode.
  • Lån fra dine kolleger. Bruger din skole Minuddannelse og andet i den dur, så gå på jagt i de årsplaner, som ligger frit tilgængelige. Måske er det hele forløb, lige til at bruge. Måske er det bare noget, som kan inspirere dig til selv at sætte noget sammen.
  • Spar forberedelsestid. Ved at genbruge egne yndlingsforløb, så sparer du tiden til forberedelsen, da du allerede kender faldgrubberne og ved, hvor elevernes udforinger opstår.
  • Hvis du bruger nye forløb, så husk at sæt tid af til at lave et lærereksemplar, så du kan planlægge din undervisning ud fra dine erfaringer. Du optimerer din undervisningstid og det I kan nå, hvis du har afsøgt de potentielle udfordringer.
  • Brug forløb på tværs af årgangene. Har du et fedt forløb til 3.klasse, men som din 4.klasse ikke har arbejdet med, så snup det og udvid det, med nye mål og kompetencer. Det samme kan du gøre mellem 4. og 5. og 5. og 6. klassetrin.
  • Benyt dig af alle de gratis grupper og hjemmesider du kan. Facebook har flere kvalificeret grupper, fyldt med forløb, som er lige til at adoptere og tilpasse. Hvis din skole har adgang til portaler, så er det oplagt at benytte dem. Ikke alle forløb behøver være nogen du selv har lavet.
  • Spørg dine kolleger, om de vil dele deres yndlings forløb. Nogen gange ærgrer det mig, at vi ikke er bedre til at dele med hinanden. Der er så meget viden, tid og forberedelse der går tabt. Jeg ved ikke, om det er fordi vi lægger en ære i at lave tingene fra bunden af, eller om vi er flove over at skulle spørge. DU skal i hvert fald ikke tøve med at spørge mig! Send mig en mail på sarahurgaard@gmail.com eller skriv mig en besked på Messenger, hvis du mangler sparring.

Skøn skolestart til jer alle sammen!

Powered by Labrador CMS