Blog

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

På kurset blev min Kissmama-Kahlo parafrase blev til et folieklistermærke

Folieskæreren og billedkunst - er det et match? 

Teknologiforståelse er i stigende grad en del af skolens fag. Men hvordan kan man bruge de mange maskiner, så det giver mening, og giver værktøjet mening i mit fag? Jeg har indsamlet viden om folieskæreren, som bare er en af mange teknologier, der kan inddrage i billedkunst.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

Det korte svar er "JA!". 

Folieskæreren er helt bestemt et match med billedkunstundervisningen. 

Hvorfor? Fordi det giver mening. Maskinen og programmet kan uden videre tilføjes listen med relevante redskaber og materialer. 

Jeg har for ganske nylig været på kursus. Jeg har faktisk været på nogle stykker. Først to kurser, der blev udbudt af min skole. En lille gruppe af skolens Makerspace-eksperter afviklede bl.a. folieskærerkurset, og jeg var solgt. 

Programmerne, der arbejdes med, er forholdsvis let tilgængelige og altså noget, som både jeg, men især mine elever ville få glæde af at kende og bruge. Jeg forestiller mig, at de kan bruge folieskæreren, når de skal lave foldebøger i dansk, lave udstillingselementer eller prototyper til det årlige Edisonprojekt, eller når de laver deres egne skabeloner eller stencils til billedkunst. 

Når vi først rigtigt får lært maskinen at kende, får vi også i højere grad øje på potentialerne, den rummer. Jeg har allerede et par idéer på billedkunstlisten, og jeg er sikker på, at den nok skal blive længere, efterhånden som jeg bliver klogere på maskinen. 

For lidt siden var jeg på mit tredje kursus. Denne gang udbudt af Center for Dagtilbud og Skole i Næstved kommune i forbindelse med fagudvikling og videreuddannelse af lærere.    

Kursets anden del involverer co-teaching med en af de to dygtige undervisere, som jeg nævner længere nede. Efter jul skal jeg have besøg af den ene underviser, og sammen med hende skal jeg planlægge og gennemføre et forløb med udgangspunkt i folieskæreren. 

Det glæder jeg mig rigtig meget til. Jeg har allerede et par idéer, som jeg glæder mig til at dele med hende. Jeg er sikker på, at der er meget mere inspiration og viden at hente, og jeg glæder mig til at sætte min nye viden i spil i undervisningen, med hende på mit hold. 

Kurset gav anledning til at lege med program, maskine og materialer, så min computer fik selvfølgelig et ansigtsløft.

Har du lyst til selv at blive klogere på maskiner, redskaber, materialer og al den potentiale det rummer, så har jeg samlet en række links, som forhåbentlig kan hjælpe dig på vej: 

  • MakerUniverset - CFU Absalon,  nærmere Tom Stub Christiansen og Helle Damgaard Melin, står bag siden, og den indeholder mange gode konkrete idéer og projekter til undervisningen og al didaktikken bag.
  • CFU Absalon/Helle Damgaard Melins Youtube kanal - her finder du videovejledninger til næsten alt. Alt fra vedligeholdelse af maskinen, men også virkelig fine eksempler på billedkunstprojekter, hvor maskinen og det tilhørende program er det primære værktøj.
  • CFU.dk - udlåner en folieskærer, hvis jeres skole endnu ikke har maskiner, så kan du og din klasse stadig selv arbejde med den, så længe du har været på et obligatorisk kursus. Det fede ved folieskæreren er, at det går meget hurtigere end fx en 3D printer. Som desuden også er med i vognparken, hvis du booker den hos CFU.
  • VIA.dk - en trin for trin vejledning til en af de gængse folieskærer modeller 
  • Makerspace Næstved - Jeg slår lige et slag for et af mine lokale tilbud, som alle byens borgere kan benytte sig af. De har de lækreste værksted, som har åbent hver onsdag fra 16-21. Her kan man frit komme og arbejde på  arbejde med laserskærer, 3 print, folieskærer, CNC fræsning, print, tekstilværksted, elektronikværksted, podcaststudie og meget mere. Man skal selv medbring en bærbar, og så betaler man selvfølgelig også for de materialer man bruger. De afholder også workshops for familier, deres næste er en halloween familieworkshop d. 28. okt. kl. 10-13.