Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

Stress af i påsken med neurografisk tegning

Det er endelig blevet tid til påskeferie, og jeg trænger i den grad. Jeg trænger også til lidt mig-tid og til at være kreativ, så hvorfor ikke forene de to ting. Måske du også kan bruge lidt krea-mig-tid og vil have glæde af denne neurografisk tegning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

Nu er det endelig ferietid og jeg ar brug for at slappe godt og grundigt af. På IG, hos en af mine yndlings billedkunstlærere i USA, Mrs. Moon, faldt jeg over en form for tegning, som jeg har set før, men som jeg ikke kendte navnet på. På Instagram har Mrs. Moon profilen @artofteaching, og den kan varmt anbefales. Jeg har fulgt hende længe, og jeg synes, at du skulle slå hende op, hvis du også ind i mellem har brug for lidt inspiration til din billedkunstundervisning.

Tegnestilen som jeg vil introducere jer for, er måske en form for zentagel. På engelsk hedder den neurological drawing og på dansk neurografisk tegning.
Navnet, neurografisk tegning, kommer nok af, at resultatet minder om de neurologiske forbindelser, der skabes i hjernen. Søger man på Google, kommer der en del fine billeder frem. Også YouTube har lidt amerikansk inspiration, hvis du kunne blive interesseret i at bruge det i din egen undervisning.

På IG kan du søge på #'ene: #neurographicart #neurographics #neurographica #neurokunst

Teknikken eller tegnestilen er baseret på en psykologisk metode, som er opfundet af den russiske psykolog og kunster Pavel Piskarev i 2014, som en form for kunstterapi. Kunstterapi dækker også over andre udtryksformer, som fx arbejdet med ler, maling mm. Neurografisk tegning er en måde at udtrykke følelser og tanker gennem tegning, som skulle give balance i sindet og inspirere til kreativitet og fantasi. Stilen må falde i den ekspressionistiske genre, da man kan tegne med udgangspunkt i følelser, tanker og sanser.

Jeg er hverken ekspert på teknikken eller psykologien, der ligger bag. Men jeg er af den overbevisning, at man sagtens kan tegne og bruge det som en afstressende og afslappende udtryksform, uden at sætte sig ind i den psykologien bag. Hvis du vil læse mere om den, og hvad der ligger bag, så har jeg fundet en beskrivelse til dig. Oversættelsen er ikke fantastisk, men til at forstå. Find den her!

Den fremgangsmåde jeg vil præsentere dig for, er super nem, lige til og meget enkel. Jeg synes, at det er meget afstressende og beroligende at sidde med. Hvis du selv får styr på fremgangsmåden, evt. printer min lille how-to-fremgangsmåde herunder, så er det også en nem øvelse, som dine hurtige elever kan sidde og hygge sig med i undervisningen.

Den kan udvikles, så den bliver mere kompliceret, hvis man tilføjer cirkler eller andre grafiske former, og dermed flere elementer der kan tegnes omkring.

Neurografisk tegning how-to

God fornøjelse og dejlig afslappende påske!