Blog

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

Giv kreativiteten plads til at gro.

Den langsomme årsplan

Selvfølgelig skal du holde fri i din sommerferie! Det skal jeg også, på nær på et punkt. Når man som jeg har en hobby der flyder over i og smelter sammen med ens arbejde, så er der en gråzone som jeg elsker at være i. Min billedkunstårsplaner bliver først til i min sommerferie, fordi her kan kreativiteten og inspirationen komme til mig, fremfor at jeg skal tvinge den. 

Publiceret

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

Mange vil nok foretrække at skrive deres billedkunstårsplan i arbejdstiden. Det ville jeg egentlig også, med alle andre årsplaner end den til billedkunst. Nogen ville måske mene, at jeg spilder min private tid, at min arbejdsgiver får i pose og sæk, når jeg laver min årsplan i min sommerferie. Men det jeg gør, kan sammenlignes med det dansklærere gør, når de bruger lidt af deres sommerferie eller fritid på at læse eller lytte til de værker, som de skal arbejde med på deres nye danskhold. De nyder læseoplevelser, og får samtidig et forspring på deres forberedelse. De snyder ikke nogen, heller ikke dem selv, så længe de får mere overskud og glæde ud af det.

Siden reformen i 2013 har lærere været bundet til at være kreative indenfor bestemte klokkeslæt. Jeg vil nemlig påstå, at det er en kreativ proces at planlægge god og inspirerende undervisning, og det er svært at gøre på kommando og uden ro til hovedet. Heldigvis har flere og flere skoler, skolebestyrelser og kommuner fundet ud af, at lærerne gør deres bedste planlægningsarbejde, når de selv kan strukturere deres forberedelsestid. Der er lang vej igen, men der er trods alt genvundet lidt fleksibilitet.

 Ved årsplanen til billedkunst prioriterer jeg min tid. Jeg er lige gået på sommerferie. Jeg havde sidste arbejdsdag onsdag i uge 26, men jeg mangler stadig mine billedkunstårsplaner. Det er ikke fordi jeg ikke kan lave dem eller ikke har haft tid, det er fordi, at jeg har det bedst med at lave dem i min sommerferie, når jeg har fået en ekstra dosis ro og dermed har givet kreativiteten plads. Jeg prøver at lære mine elever, at kreativitet er noget man kan fremtvinge gennem øvelser og eksperimenter. Kreative mennesker, som lever af at være kreativ, har ikke råd til at sidde og vente på, at kreativiteten slår ned i dem. De må opsøge den eller fremmane den. Men når man nu kan. Når man nu kan sætte tempoet ned, og lade kreativiteten opsøge en, så er det dejligt, nydeligt og befriende. Derfor har jeg ikke lavet mine billedkunstårsplaner. Jeg vil lade mig inspirere og nyde processen.

I min sommerferie bruger jeg meget tid på at være kreativ, især med mine børn, hvis de da ellers stadig gider i en alder af henholdsvis 13 og 16 år. Min sommerferie bruger jeg derfor på at afprøve nogle af de kreative eksperimenter og processer, som jeg skal igennem med mine nye billedkunstklasser. Så kan jeg slå to fluer med ét smæk. Jeg kan være kreativ OG være super godt forberedt til næste skoleår. Jeg gør det for min skyld. Fordi det giver mig noget på min overskudskonto senere på året. Når hverdagen buldre afsted, så har jeg ikke altid tid og overskud til de store kreative armbevægelser. Jeg gør det, som giver mening for mig. Du skal gøre det, som giver mening for dig. Som giver dig glæde og overskud.

Man kan have mange og lange diskussioner med folk, der ikke synes, at man skal arbejde i sine ferier. Men for mig er lige dét her ikke arbejde i sin typiske forstand. Billedkunst og kreative processer er en hobby, som jeg er så heldig at få løn for. Det der kan være svært for mange at forstå er, at når jeg udskyder at skrive min billedkunstårsplan indtil sommerferie, så giver jeg mig selv en gave, som jeg nyder godt af hele året, og som jeg gør både frivilligt og uden at forvente overtidsbetaling ;) Jeg gør det, fordi mit fag, faget billedkunst, giver mig glæde.

Min årsplan og alle dens eksperimenter bliver først færdig engang i august. Måske endda september. Og når jeg skriver "færdig", så mener jeg egentligt "færdig nok" til, at jeg kan kalde det en årsplan. Havde min leder i onsdags kommet og krævet mig at have min billedkunstårsplan klar inden jeg gik på ferie, så kunne jeg bare trække en tilfældig ned fra en af de mange portaler, og kalde den for min årsplan. Så bliver det en teknisk pseudo årsplan, som ingen nytte har og som virkelig ville være spild af min tid.Mine billedkunstårsplaner er dynamiske, lidt mere end dem til dansk, kristendom og historie. I mine årsplaner er der ekstra god plads til nye inspirerende input og spændende samarbejder, som jeg ellers ikke ville have plads til, hvis det hele skulle være stramt, fastlåst og skrevet ned inden jeg gik på sommerferie. 

Nu vil jeg slukke computeren, finde min notesblok og mit grej frem. Jeg vil smække benene op, læne mig tilbage og nyde processen, hvor jeg venter på, at kreativiteten opsøger mig. Rigtig god sommer!